12 Kasım 2018 Pazartesi

Zayıflama Hapı

Zayıflama haplarının sağlık ve bakım blogu olarak kesinlikle tavsiye etmediğimizi bildirmek isteriz fakat kolay yoldan kilo vermenin bir yolu olarak görüldükleri için kitleler tarafından talep edilmektedir. Dünya'da FDA tarafından onaylanan bazı zayıflama hapları olabilir veya ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan zayıflama hapları olabilir ama bunlarında da temini için doktorunuza mutlaka danışmanız gerekir. Sizlere bu yazımızda zayıflama hapları yan etkileri ve zararları hakkında bilgi vereceğiz ve dünyada en çok kullanılan zayıflama haplarına değineceğiz.

Zayıflama Hapı Yan Etkileri

Zayıflama Hapı
Kilo kaybı ilaçları ile yan etkiler, aldığınız ilacın türüne ve ilacın nasıl çalıştığına bağlı olarak değişebilir. Phentermine gibi uyarıcı ilaçlar, uykusuzluğa, artmış kan basıncına, hızlı kalp atış hızına, huzursuzluğa, ilaç bağımlılığına ve kötü muameleye ve yoksunluk belirtilerine yol açabilir. Orlistat (Alli) gibi yağ emilimine müdahale eden ilaçlar, yağlı lekelenme, gaz ve yumuşak dışkılamalara yol açabilir. Belviq (lorcaserin) veya Kontrave (bupropion ve naltrekson) gibi beyindeki nörotransmitterleri etkileyen diyet hapları baş ağrısı, bulantı ve kusma, kabızlık, ağız kuruluğu ve baş dönmesi ile bağlantılı olabilir.

Phentermine veya dietilpropion gibi birçok uyarıcı tipi kilo kaybı ilaçları, bağımlılık ve diğer yan etkiler nedeniyle sadece kısa süreli kullanım için (12 haftaya kadar) önerilir. Ancak orlistat (Alli, Xenical), daha önce kaybedilen ağırlığın korunmasını da içeren uzun süreli kilo kaybı için kullanılabilir. Alli'i eczaneden reçetesiz alabilirsin.

Qsymia (phentermine ve topiramate), Belviq (lorcaserin), Contrave (bupropion ve naltrexone) ve Saxenda (liraglutide) gibi daha yeni reçeteli kilo kaybı ilaçları , kronik, uzun süreli kullanım için endikedir, ancak sadece yeterli kilo kaybı (belirtildiği gibi) paketinde etiketleme yapılır). Eğer 12 ile 16 hafta sonra% 3 ile 4'lük bir ağırlık kaybı sağlanamadıysa, uzun süreli tedavi genellikle durdurulur.

Kilo kaybı ilaçları düşük kalorili diyet ve en iyi sonuç için doktor onaylı egzersiz planının yanı sıra kullanılır. Ayrıca, çoğu insanın kilo verme ilaçlarını kullanmayı bıraktıkları zaman kaybettikleri kilolarının bir kısmını veya tamamını geri kazanmalarını ve diyet ve egzersiz ile kilo vermeyi sürdürmek için çaba gösterilmediğini bilmek önemlidir.

Kilo Verme İlaçları

İştah Bastırıcıları (anoreksinantlar): Anoreksinantlar , bir kişinin iştahını azaltmaya yardımcı olmak için beyinde hareket eden ilaçlardır. Beynin parçaları üzerinde, ne kadar dolu hissettiğinizi kontrol etmede yardımcı olan bir etkisi vardır. Anoreksinantlar düzenli bir diyet ve egzersiz planı ile birlikte kilo kaybı için tedavi olarak kullanılır. Amfetamin benzeri uyarıcılar ve beyindeki nörotransmitterler üzerinde etkili olan yeni kilo verme ilaçları da dahil olmak üzere farklı iştah kesici türleri vardır.

Uyarıcılar: Uyarıcıların yan etkileri şunları içerebilir: artan kan basıncı ve kalp hızı, uykusuzluk, sinirlilik, bulanık görme, huzursuzluk veya baş ağrısı yan etkiler arasındadır. Bu ilaçlar amfetamin ile ilgili olduğundan, uzun süreli kullanımda bağımlılık, istismar veya geri çekme olabilir. Bazı formlar kabızlık, ağız kuruluğu, mide bulantısı veya kusma gibi mide yan etkilerine neden olabilir. Göğüs ağrısı, vurma veya hızlı kalp atışı, idrara çıkma zorluğu veya nefes darlığı gibi yan etkiler ortaya çıkarsa bir sağlık görevlisine başvurulmalıdır. Bu ilaçlar ayrıca kontrollü maddeler olarak sınıflandırılmaktadır.

Uyarıcı örnekleri şunları içerir:

  • Adipex-P , Suprenza Lomaira ( fentermin )
  • Bontril PDM , Bontril SR ( phendimetrazine )
  • diethypropion
  • Didrex , Regimex ( benzettamin )
  • Desoxyn ( metamfetamin )
  • Qsymia ( phentermine / topiramate ER )


Belviq ( lorcaserin ) : Belviq'in beyinde belirli bir serotonin reseptöründe çalışarak iştahı azaltmaya ve doluluk hissini arttırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, yorgunluk, ağız kuruluğu, kabızlık yaygın yan etkilerdir. Diyabetli hastalarda düşük kan şekeri oluşabilir. Belviq, CIV kontrollü bir madde olarak sınıflandırılmıştır .
Kontrave ( bupropion ve naltrexone ):  Bupropion antidepresan bir ilaçtır ve naltrekson genellikle bağımlılığı olan kişilerde narkotik veya alkol etkilerini engellemek için verilir, ancak her iki ilaç da açlık ve gıda isteklerini engelleyebilir. Kontra kontrollü bir madde olarak sınıflandırılmamıştır.
Saxenda ( liraglutide ): Saxenda, kan şekerini, insülin seviyelerini ve sindirimi kontrol etmeye yardımcı olmak için beyindeki bir hormon enjeksiyonudur, ancak aynı zamanda kilo kaybına da yardımcı olabilir. Victoza liraglutide markası, tip 2 diyabetin tedavisi için diyet ve egzersiz ile birlikte kullanılır. Saxenda ve Victoza asla birlikte kullanılmamalıdır. Saxenda kontrollü bir madde değildir.
Qsymia ( phentermine / topiramate ER ):  Phentermine, amfetamin uyarıcıya benzer bir iştahı bastırır. Topiramat nöbet kontrol etmek için bir ilaç kullanılır. Bu ilaçlar, diyet ve egzersizle birlikte kullanıldığında kilo kaybına yol açabilir, ancak bunun tam olarak gerçekleştiği tam olarak bilinmemektedir. Qsymia, CIV kontrollü bir madde olarak sınıflandırılmıştır . 



Yazılarımızın size yardımcı olduğunu düşünüyorsanız sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder