25 Aralık 2014 Perşembe

Sağlıklı Beslenme Piramidi

Genel bir istatistik verisi olarak sizlere sağlıklı beslenme piramidi hakkında bu yazımızda bilgiler vereceğiz. Umarım merak edenlerin merakını giderip faydalı bilgiler verebiliriz.

Sağlıklı Beslenme Piramidi

Sağlıklı Beslenme Piramidi
Sağlıklı beslenme piramidi her gün iyi bir sağlık için yememiz gereken yiyecek türlerine ve oranlarına dair basit bir görsel rehberdir. Avustralya Beslenme Rehberi'ne (2013) dayanan dengeli bir diyete ne kadar katkıda bulunduğuna göre, beş temel besin grubunu ve sağlıklı yağları içerir.  Piramidin katmanları, Avustralya Diyet Yönergeleri'ne (2013) göre 19–50 yaşları için önerilen gıda alımına dayanmaktadır. Bununla birlikte, her bir besin grubunun oranları ve yerleştirilmesi genellikle 1 il 70 yaş arasındaki tüm yaş gruplarına uygulanabilir. 

Besin Piramidi

Temel katmanları üç bitki bazlı gıda grubunu içerir: sebze ve baklagiller, meyve ve tahıllar... Bu besin piramidin en büyük bölümünü oluşturuyor çünkü bitki besinleri beslenmemizin en büyük kısmını oluşturmalı, yediklerimizin yaklaşık% 70'i. Bitki besinleri, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar gibi çok çeşitli besinler içerir. Ayrıca diyetimizde karbonhidrat ve lif ana kaynağıdır. Çocuklar, gençler ve yetişkinler her gün en az 2 meyve porsiyonu ve 5 çeşit sebze veya baklagil servisine sahip olmayı hedeflemelidir. Tahıllar gıda grubunda ise kepekli ekmek, makarna, gevrek ekmek ve tahıl gıdaları gibi yüksek tahıl lifi çeşitleri bulunur.  

Orta katman içeren süt, yoğurt, peynir ve alternatifleri ve yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fındık, tohumlar, baklagiller besin gruplarıdır. Süt, yoğurt, peynir ve alternatif grubundaki gıdalar öncelikle bize kalsiyum ve protein, artı diğer vitamin ve mineraller sağlar. Bu besin grubu ayrıca, 100 ml katkılı kalsiyum için en az 100 mg olan soya, pirinç veya tahıl sütleri gibi süt ürünü olmayan seçeneklere de değinmektedir. Aşırı kilojülleri doymuş yağdan sınırlamak için bu gıdaların azaltılmış yağ seçeneklerini seçin.

Gıdalar yağsız et, kümes hayvanları, balık, yumurta, fındık, tohumlar, baklagiller bölümünün proteinin ana kaynaklarıdır. Ancak her bir gıda da iyot, demir, çinko, B12 vitaminleri ve sağlıklı yağlar dahil olmak üzere eşsiz bir besin karışımı sağlar. Bu yiyecek grubundan çeşitli et ve et seçeneklerine sahip olmayı hedeflemeliyiz. 

Üst tabaka sağlıklı yağlara işaret eder ,çünkü kalp sağlığını ve beyin fonksiyonunu desteklemek için her gün küçük miktarlara ihtiyacımız vardır. Doymuş yağlar ve trans yağ içeren gıdalar yerine sağlıklı yağlar içeren gıdaları seçmeliyiz.

Sızma zeytinyağı, fındık ve çekirdek yağları gibi bitki kaynaklarından arıtılmamış çoklu doymamış ve tekli doymamış yağları seçin. Tükettiğiniz doymuş yağ miktarını sınırlayın ve trans yağlardan sakının.

Ayrıca avokado, kuruyemiş, tohum ve balık gibi diğer gıda gruplarındaki yiyeceklerden de sağlıklı yağlar alıyoruz, bu yüzden her gün yağlardan ve serpintilerden biraz daha fazlasına ihtiyacımız var.  azı kanserler gibi hastalık riskini artırıyor. 



Besin piramidi sağlıklı beslenmenin genel görsel halidir ve bu açıdan sizlere Sağlıklı Beslenme Tabağı yazımızda yardımcı olabilir. Yazılarımızın yardımcı olduğunu düşünüyorsanız sosyal ağlarda paylaşabilir ve bize destek olabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder