15 Kasım 2018 Perşembe

Sırt Ağrıları ve Yoga

Günde birkaç dakikalığına yoga yapmak, vücudunuz hakkında daha fazla farkındalık kazanmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi dengeye ve hizaya getirmek için bu farkındalığı kullanabilirsiniz.Yazımda da sırt ağrıları neden olur, yoga sırt ağrılarına iyi gelir mi, sırt ağrısı tedavi edilebilir mi gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar dilerim.


Sırt Ağrılarını Hafifletmenin Bir Yolu: Yoga


Yoga
Sırt ağrıları birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Yaşlanma, omurga eğriliği, omurga düzleşmesi, disk kayması, sinir sıkışması, duruş bozukluğu, günlük yaşam alışkanlıkları gibi birçok nedene bağlı olarak sırt ve bel ağrıları ortaya çıkabilir. Ağrının şiddetinin artmasını beklemeden bir doktora görünmek, sorunun neden kaynakladığını öğrenmek ilk yapılacak iştir. Sonrasında sırtınızı rahatlatacak, ağrıları azaltacak çözüm yollarına bakmak gerekir. İleri düzeyde problemler için ameliyat söz konusu olabilir ya da doktorunuzun önereceği sürede bir fizik tedavi süreci gerekli olabilir. Fakat kişi sorunun ne olduğunu öğrenmeden kendi başına uygulamalara yönelmemelidir. Aksi durumda ağrının yoğunlaşmasına yol açabilir.

Sırt ve Bel Problemleri


Yoganın sırt ve bel problemleri karşısında yaşanan sıkıntıları azalttığı artık bilinenler arasında. Yoganın hızla yayılmasıyla beraber, yoga eğitmenleri fiziksel anatomiye de yoğunlaşarak, hastalıklar ve yoga uygulamaları arasında daha sıkı bağ kurmaya başladı. Dolayısıyla sırt ağrılarının, sorunun bilinmesine bağlı olarak giderilmesinde de yöntemler geliştirmeye başladılar. Yoganın sırt ağrılarını azaltması konusundaki faydaları böylelikle daha bilinir oldu. Hatta birçok sağlıkçı hastalarına yogayı önermeye başladı. Ancak belirtilmelidir ki, sırt ağrılarından şikâyet ediyorsanız, yogaya ister yeni başlayacak olun, isterseniz düzenli olarak yoga yapıyor olun, yoğun ağrılı dönemde yoga yapılmamalıdır. Yoga, ağrının olmadığı dönemlerde düzenli olarak yapıldığında sırt kaslarını kuvvetlendirerek ve esneklik kazandırarak ağrıyı bertaraf etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca iyileşme sürecinize katkı sunacaktır.
Ancak fiziksel bir sorun ile yogaya başlayacaksanız, bunu evde deneyimlemeden önce bir uzman eğitmen ile yoga yapmaya başlamalısınız.

Sırt Ağrısı için Neden Yoga Yapmalısınız?


Yoga esnemeye yardımcı olurken, gergin sırt kaslarının serbest bırakılmasını sağlayarak ağrının azalmasına yardımcı olur. Ağrıyı azaltmak için 20 ila 30 dakika arası düzenli bir yoga uygulamasının yarar sağlayacağı belirtilmektedir. Uzmanlar, rutin bir yoga uygulamasının hem semptomları önleyebildiği hem de rahatlattığı konusunda hemfikirdir. Omurga ve pelvisiniz hizalandığında ve kaslarınız gevşediğinde, daha esnek kaslara sahip olabilirsiniz.

Yoganın Sırt Ağrısının Giderilmesindeki Faydaları


Yoga, sadece sırt ağrılarının azaltılmasında değil, ağrının getirdiği stresi de önlemeye yardımcı olan bir zihin-vücut terapisidir. Uygun pozlar vücudunuzu rahatlatacak ve güçlendirecektir.
Günde birkaç dakikalığına yoga yapmak, vücudunuz hakkında daha fazla farkındalık kazanmanıza yardımcı olabilir. Bu, gerginliği nerede tuttuğunuzu ve dengesizliklerin nerede bulunduğunu fark etmenize de yardımcı olacaktır. Kendinizi dengeye ve hizaya getirmek için bu farkındalığı ayrıca önem kazanır.
Ayrıca, yoğun sırt ağrısı yaşayan insanlar, çoğu zaman fazlasıyla ağrı kesicilere de yönelmektedir. Ancak Temmuz 2017’de Annals of Internal Medicine’de yayınlanan bir araştırmaya göre yoga, ağrı kesici ilaç ihtiyacını azaltmaya da yardımcı olmaktadır.

Yoganın Faydaları


Yoga, omurgayı uzatmaya, kasları esnetmeye ve güçlendirmeye, sırtı doğru hizalamayı sağlayacak duruşlarla (poz/asana), ağrıdan kurtularak yaşam kalitesinin artmasına olanak sağlar. Yoganın denge ve kararlılık konusundaki odak noktası, zayıf karın ve pelvis kaslarının güçlenmesini sağlayarak, bedenin sırt ağrısına karşı savunma geliştirmesine de olanak sağlar. Bu kasları güçlendirdiğinizde, sırt ağrılarını azaltarak, aynı zamanda güçlü bir duruşu da (postur) yeniden kazanmış olursunuz.
Düzenli yoga uygulamasının kademesi, kas güçlenmesine ve fiziksel gelişime bağlı olarak arttırılabilir. Nefesle pozlarda yavaşlayarak kalp hızını ve kan basıncını da düzenleyebilir, kaliteli uyku uyumayı sağlayabilir, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sıkıntıların yarattığı sıkışıklık hissinden kurtulmayı başarabilirsiniz.
Yeniden hatırlatmakta fayda var: Sırt ağrınızın akut veya kronik olup olmadığı, neden kaynaklandığını herhangi bir egzersiz rutinine başlamadan önce doktora giderek öğrenmelisiniz. Ardından ağrılı döneminizi atlattıktan sonra bir yoga eğitmeniyle görüşmelisiniz ve ihtiyacınıza dönük hareket etmelisiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder