12 Kasım 2018 Pazartesi

Diyetisyen

Herkes hayatının belirli bir döneminde kilo vermeye ve fazlalıklarından kurtulmaya çalışmaktadır. Bunun dışından ayrıca vücutlarının daha güzel olması içinde çaba sarf eden insanların sayısı da az değildir. Bu dönemlerde insanlar diyetisyenlerden ve beslenme uzmanlarından yardım isteyebilmektedir. Fakat yazımıza başlamadan belirtmek gerekir ki fazla kilolar yanında sağlıklı bir beslenme planı için bile diyetisyene danışmanız önem taşır. Peki diyetisyen kimdir? ne iş yapar ve uzmanlık alanları nedir? İşte tüm bu soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Diyetisyen Nedir?

Diyetisyen
Bir diyetisyen, beslenme düzeninizi iyileştirmek ve sağlığı daha iyi hale getirmek için beslenme alışkanlıklarınızı ve gıda ihtiyaçlarınızı düzenleyen sağlık profesyonelidir. Diyetisyenler beslenme bilimini anlayabileceğiniz terimlere çevirirler. Yiyecekleri kucaklamanız, anlamanız ve zevk almanız için sizi güçlendirebilir.   Özel bir diyetle tıbbi bir durumu yönetmeye, kilonuzu kontrol etmeye, ailenizi beslemeye ya da beslenme ile ilgili gerçekleri yorumlamaya çalışırken diyetisyen yardımcı olabilir.  Yardıma ihtiyacınız varsa bir diyetisyenle iletişime geçebilirsiniz. 
  • Kilo kaybı veya kilo alımı
  • Diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, kanser, osteoporoz ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkların önlenmesi veya yönetimi.
  • Yoğun  ve fiziksel aktif yaşam tarzları, vejeteryan diyetleri ve bilinçli bireyler için menü planlama.
  • Bebeğinizi veya çocuğunuzu beslemek
  • Spor Beslenmesi
  • Sindirim problemleri
  • Yiyecek alerjisi
  • Yeterli kalsiyum, demir, folat ve diğer vitamin ve mineralleri almak için doğru gıda seçimlerini yapmak için diyetisyenlere danışabilirsiniz.

Diyetisyenler, en yüksek eğitim ve etik standartlarına karşı sorumludurlar; bu da, güvenilir ve hayat değiştirici tavsiyelerde bulunmak için yeterli olduğu anlamına gelir. Diyetisyenler kararlı olup, ortaya çıkan araştırma, beceri ve tekniklerin üstünde kalmak zorundadırlar. Hedeflerinize, genel hedeflerinize ve kişisel gereksinimlerinize ve zorluklarınıza bağlı olarak ulaşmanıza yardımcı olacak bilgi, merhamet ve esnekliğe sahip olurlar.

Diyetisyenin Önemi


Aldığınız tavsiye ve bilginin sağlam olduğundan emin olmanın bir yolu budur. Ünlü bir köprünün güvenli bir köprü inşa etmesini istemezdin, profesyonel bir mühendis sorardın. Tıbbi tavsiyede bulunmak için ilaca ilgisi olan komşunuza sormazsınız. Aynı düşünce beslenme tavsiyesi için başvurmalıdır. Diyetisyenler, tıpkı mühendisler ve tıp doktorları gibi, en yüksek eğitim ve etik standartları için il düzenleyici kurumlarına karşı sorumludurlar. Bu il düzenleyici kurumlar halkı korumak için çalışır. Ayrıca tüketici şikayetleri  için bir temas noktası olarak hizmet ederler. Daha fazla bilgi almak veya beslenme sağlayıcınızın kayıtlı olup olmadığını doğrulamak  için ilimizdeki düzenleyici kurumla iletişim kurun. Diyetisyenler en çok İzmir, Antalya,İstanbul,Bursa vb. gibi büyük şehirlerde aranmaktadır ve öneriler için tavsiye açısından internete bakılmalıdır. kişisel düşüncelerin yanında diyetisyenin bilgi ve becerileri için daha fazla araştırma yapmanız gerekmektedir. Özellikle çocuklara geldiğinde sağlık ve beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan herhangi bir sağlık çalışanının niteliklerini kontrol ettiğinizden emin olun. Yanlış tavsiyede bulunmak zararlı olabilir.

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları

Diyetisyenler her yerde çalışıyorlar - ister diğer sağlık uzmanları ile işbirliği yapıyor, ister bilimsel araştırmalar yapıyor, gıda endüstrisinde yenilikler yapıyor, kamu politikasını bilgilendiriyor veya ülke çapındaki hasta ve topluluklarla çalışıyor olsunlar - diyetisyenler size sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verebilmektedir.  Diyetisyen çalışma alanları; 
  • Hastanelerde; hastaların için beslenme bakımının değerlendirilmesi ve planlanması,hasta yemeklerinin yüksek kalitede olduğundan ve güvenli bir şekilde hazırlanıp teslim edildiğinden emin olmak için, 
  • Bakımevlerinde; sakinleri için en iyi beslenmeyi sağlayacak olan menüler hazırlamakta, yemeklerin güvenli bir şekilde hazırlanıp teslim edildiğinden emin olunmasında,
  • Toplum sağlığı merkezlerinde ve halk sağlığı birimlerinde
  • Toplumdaki sağlık problemlerini tanımlamakta
  • Nüfus gruplarının ve toplulukların beslenme ihtiyaçlarını değerlendirmede
  • Beslenme eğitimi programlarını planlamada
  • Beslenme eğitimi materyalleri ve araçları geliştirmede
  • Sınırlı gelir, ulaşım veya izole edilenler için yiyeceğe erişimi arttırmada
  • Bireylerin ve toplumların sağlıklı kalmasına yardımcı olmaktadır.  

Diyetisyene Neden İhtiyaç Duyarız



Diyetisyenler hem iş hem de üniversitelerde kapsamlı ve titiz bir eğitimden geçerler. Diyetisyen olmak için, gıda ve beslenme konusunda uzmanlaşmış bir üniversite mezunu olmalı;bir staj ya da Yüksek Lisans programı aracılığıyla pratik eğitimin bir dönemini tamamlamak; ve ulusal bir lisans sınavını geçmek gerekir. Yani sizin için sağlıklı ve dengeli beslenmenin ve gıdaların size sağladığı faydaların bilgisine sahip olmaları size yardımcı olacakları anlamına gelir. 


Aşağıdaki yazılarımız uzmanlardan elde edilen bilgiler ile oluşturulmuş ve sağlıklı beslenme için bazı öneriler içermektedir. Yazılarımız bu açıdan size yarar sağlıyorsa bize destek olmak adına sosyal ağlarda paylaşabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder