12 Kasım 2018 Pazartesi

Dukan Diyeti Hakkında Her Şey

Son zamanlarda son derece popüler olan düşük karbonhidrat diyetleri arasında galiba en iyisi  veya en popüleri olarak göze çarpan dukan diyetidir. Bizde Pierre Dukan tarafından oluşturulan bu diyet hakkında size bilgiler vererek, diyeti nasıl yapacağınızı aktaracağız. Dukan diyetinin  ayrıntılarını öğrenmek adına yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 

Dukan Diyeti 

Kalıcı kilo kaybına yönelik Fransız tıbbi çözümü olarak adlandırılan Dukan diyeti, ilk aşamada seçilmesi gereken sadece 72 gıda ile reçeteli yemeklerde son noktadır. Karbonhidratlar, meyveler ve sebze olarak çok fazla gıda bulunmayan ve düşük karbonhidratlı diyet olarak bilinen bir diyet yöntemidir.

Dukan Diyeti
Pierre Dukan'ın yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı planı ilk olarak 2000 yılında Fransa'da 'Je ne sais pas maigrir' adı altında yayınlandı.  2010 yılına kadar Dukan hareketinin İngiltere'ye ulaştığı, Dukan diyeti olarak yeniden adlandırılması ile sonuçlandır.  Halihazırda karbonhidratsız diyetlerde bir çok kişi olmasına rağmen, Dukan bazı iyi bilinen hayranlardan biraz yardım alarak mucize kilo verme pazarında yer aldı. Bir çok ünlü dukan diyetini takip ettiğinin söyleyerek fazla kilolarından kurtulmuş oldu. 

Pierre Dukan medikal kariyerine nörolojide uzmanlaşmaya başlamış ancak kilo almayı umutsuz bir arkadaşa yüksek proteinli bir diyet önererek beslenmeye yöneldiğini iddia etmiştir. Dukan, arkadaşının büyüklüğünde hızlı bir şekilde azalmasından etkilendi ve sonunda  diyetin geliştirilmesi ve araştırılmasına başladı. Bugüne kadar, Dukan diyet kitabı dünya çapında yedi milyondan fazla kopya sattı ve 14 farklı dile çevrildi.

Tartışma olmaksızın, Dukan'ın kilo verme planı, sağlık çalışanlarının eleştirilerine maruz kalmıştır ve pek çoğu, diyetin dengesiz beslenme biçimini desteklediğine inanmaktadır. Son yıllarda, Pierre Dukan'ın tartışmalı iddiaları da Dukan markasına istenmeyen ilgi getirdi.

Dukan Diyeti Nasıl Yapılır ?

Dukan diyeti, ketojenik bir diyete benzemektedir, çünkü hem yağ hem de protein tüketimini vurgulamakta ancak karbonhidratları yok etmektedir. Malzemeler bol miktarda olduğunda, öncelikle enerji için glikojen depolarına (karbonhidratlar) dönüşecektir. Ketojenik diyetler, vücudu enerji için yanan karbonhidratlardan yanan yağlara çevirmeye zorlar. Bu genellikle kilo kaybının istenen etkisine sahiptir, ancak vücuttaki yüksek keton seviyeleri sorunlu olabilir ve ketoz olarak bilinen bir duruma yol açabilir.
Dukan diyetinin dört aşaması bulunmaktadır. 
  • Saldırı aşaması: Bu ilk aşama beş-on gün arasında sürer ve anında sonuç vaat eder. Diyetçiler, kesinlikle karbonhidratsız olarak izin verilen 72 yüksek proteinli gıdaya sahiptir.
  • Seyir aşaması: Saf protein günleri hala teşvik edilirken, 28 önceden onaylanmış sebze şeklinde karbonhidratlar yavaş yavaş yeniden üretilir. Diyeti onaylayanlar, hedef ağırlığına  ulaşana kadar devam ederler.
  • Konsolidasyon aşaması: Daha önce yasaklanmış meyve ve mandıra gibi gıdalar kademeli olarak yeniden uygulamaya konmuştur. İzleyenler, haftada iki kez 'ödül yemeği' verdikleri için, neredeyse istedikleri her şeyi yiyebilirler (bazı kısıtlamalar hala geçerlidir).
  • Dengeleme Aşaması: Karbohidratları yeniden kilo vermeden yeniden hayata geçirmeyi başardıysanız, 4. aşamaya adım atmaya ve 'yaşam kurallarını' açmaya izin vermiş olursunuz.  


İnsanların diyette ne kadar süre kalacağı, mevcut kilosuna, zindeliğine ve istenen hedef ağırlığına bağlıdır.

Dukan Diyeti Zararlı mıdır ?

Başlangıçta, çok kısıtlayıcı fazda, çok hızlı bir şekilde kilo vermeyi bekleyebilirsiniz, ki bu elbette büyük bir motivasyon aracıdır. Diyet özellikle kalori saymayı sevmeyenler için daha caziptir ve daha kuralcı bir beslenme yöntemini tercih eder çünkü tam olarak neye sahip olabileceğinizi belirler.

Atkins'in aksine, Dukan diyeti yağları kısıtlar ve sebzeleri ilk aşamada tamamlar; bu da diyetin sonraki aşamalarında bazı meyve, sebze ve karbonhidratın kademeli olarak yeniden tanıtımıyla başlar. Bazı raporlar , stabilizasyon fazını - dört fazın sonuncusu - en fazla soruna neden olan şey olduğunu öne sürmektedir. Bunun nedeni, daha fazla yiyecek seçimini yeniden kilo vermeksizin yeniden sunmak zordur ve pek çok insan, özel  protein gününe sadık kalmayı zor bulmaktadır.

Dukan diyetinin uzun vadede etkili ve sürdürülebilir olduğuna dair sınırlı bir bilimsel destek vardır, bu nedenle diyetin çok katı aşamalarında kilo vermeyi beklemenize rağmen, çoğu zaman kaybettikleri ağırlığı yeniden kazanmaya devam edenlerde bulunmaktadır. Bir araştırma , insanların% 80'inin 4 yıldan fazla bir süre zarfında kilo aldığını göstermektedir . Daha önemlisi, diyet, sağlıklı beslenme prensiplerini göz ardı eder - meyve ve sebzenin önemi, tam tahılların ve liflerin yararları ve çeşitli gıda gruplarından seçerek elde edilen sağlık faydalarını hiçe saymaktadır. Bu nedenlerden dolayı diyetin beslenme açısından dengesiz olması muhtemeldir.

Aşağıdaki kısıtlayıcı, düşük karbonhidratlı diyetin sonucu olarak insanlar bazen aşağıdaki durumlar yaşanabilmektedir. 

  • Düşük karbonhidrat oranları nedeniyle enerji, yorgunluk ve baş dönmesi eksikliği
  • Ağız kokusu ve ağız kuruluğu
  • Düşük lif seviyeleri nedeniyle kabızlık ve potansiyel bağırsak problemleri
  • Kısıtlı yiyecek seçimi nedeniyle besin eksiklikleri.
  • Daha sonra bel çevresi takip eden kilo alımı
Lütfen herhangi bir diyet çeşidi denemeyi düşünüyorsanız, sağlık riski olmadan bunu yapabilmeniz için önce doktorunuza danışın. Yazılarımızın yararlı olduğunu düşünüyorsanız sosyal ağlarda paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Aşağıda size yararlanabileceğiniz yazılar sunulmuştur. Esenlikler dileriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder