27 Ocak 2015 Salı

Ayak Mantarı Bitkisel Tedavi

Ayak mantarı tedavisinde bitkisel içerikleri uygulamak daha kolaydır çünkü ayak mantarı deri yüzeyinde meydana gelmektedir. Tırnak mantarı gibi tırnağın iç kısımlarına işleyen mantar türlerinde ise bitkisel tedaviler daha yüzeysel kalmaktadır. Bu makalede ayak mantarına karşı kullanılabilecek ayak mantarı için bitkisel çözümlere yer verilecektir. İyi okumalar dileriz.

Ayak Mantarına Bitkisel Çözüm


ayak mantarı nasıl geçerAyakta mantar hastalığı gibi bir sorununuz varsa ve doktorların yazdıkları ayak mantarı ilaçları kullanmalısınız. Bu ilaçları kullanırken bitkisel ilaçlarla da ayak mantarı tedavisi destekleyebilirsiniz.Fakat etkileşime girmemesi açısından verilen ilaca uygun bitkisel tedavi yapmalı ve doktorunuza danışmalısınız. Peki bu ayakta mantara iyi geldiği söylenen bitkiler ve bitkisel yağlar neler, gerçekten fayda sağlıyorlar mı? İşte bu yazımda size ayaklarda özellikle parmak aralarında ve tabanda görülen mantarlara iyi geldiği söylenen otu, bitkisi, yağı envai çeşit maddeyi anlatmaya çalışacağım.


Ayak Mantarına İyi Gelen Bitkiler


Ayak mantarı için, genellikle kullanılan bitkisel kaynaklar  çay ağacı yağı, lavanta yağı, kekik yağı, hint yağı, okaliptus yağı, aynısafa yağı, aloe vera, sarımsak, soğan, civanperçemidir. Bunun haricinde bal, elma sirkesi, karbonat gibi maddeler de ayaktaki mantarlara kullanılan maddelerdir.
 

Çay Ağacı Yağı

 

mantarın bitkisel tedavisiBilinen en kuvvetli bitkisel anti fungal maddelerden  birisi olan "tea tree oil" yani çay ağacı yağı mantar gibi sorunlarda kullanılmaktadır. Anti fungal özellikleri mantarın yayılmasını engeller ve iyileşmeye katkıda bulunur. Bütün mantar sorunlarında olduğu gibi ayak mantarına  da etki eden çay ağacı yağını seyrelterek kullanmalısınız, bunu seyreltmek için hint yağı kullanabilirsiniz. Veya su içerisinde seyrelterek ayaklarınızı yıkayabilirsiniz. 
 

Lavanta Yağı

 

Oldukça bilindik bir bitki olan lavanta bitkisi hem ot olarak hemde yağ olarak mantarlarda ve sivilce gibi mikrobik durumlarda kullanılır. Bir kaç damla lavanta yağını ayak mantarının olduğu bölgeye uygulamanız yetecektir. Lavanta yağı konusunda da size esans satılmadığına emin olmalısınız. Maalesef ülkemizde bu bitkisel yağ satanların çoğu sahte yağlar ve esanslar satmaktadır. Ürünün orjinali ülkemizde çok satılmaz, orjinalini doa kozmetikten alabilirsiniz.

Kekik Yağı


Kekik yağı "thyme" olarak bilinen esansiyel bir yağdır mikrobik ve matarik durumlarda oldukça etkili bir yağdır. Bir çok mantar rahatsızlığında kullanılır. Ayrıca mantarın yarattığı kötü kokuyu da engeller.

Okaliptus Yağı


mantar tedavisiUçucu bir yağdır okaliptus yağı. Okaliptus yapraklarından elde edilen uçucu yani esansiyel bir yağdır. Okaliptus yağı çeşitli rahatsızlıklar gibi mantar rahatsızlıklarında da kullanılır.

Hint Yağı


Castor oil olarak bilinen hint yağı içeriğindeki ricinoleik acid sayesinde oldukça kuvvetli bir antibakteriyel ve antifungal yağdır. Ayak mantarlarına karşı da kullanılır.

Aynısafa Yağı


Zeytin yağında bekletilen aynısafa bitkisinden elde edilen aynısafa yağı yani calendula yağıyla çeşitli aynısefa kremleri ve merhemleri yapılan bir içeriktir. Ayak mantarında kullanılmak üzere satışa sunulmaktadır. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen bu içerik bazen ayak mantarında etkisiz kalmaktadır. Hızlı yara iyileştirici olarak bilinen bu bitki yağı antifungal bir yağ değildir.

Aloevera 


Aloevera nemlendirici özellikleri bilinen bir bitkidir, hızlı yara iyileştirme özelliği bilinmektedir. Bu amaçla özellikle parmak arası mantarlardaki açık yaraların iyileşmesi amacıyla kullanılabilir.

Civanperçemi


Civanperçemi bitkisi antiseptik bir bitkidir, iltihap kurutucu özellikleri bilinmektedir. Bu özelliği sayesinde ayak mantarı bakımında kullanılmaktadır.
 

Elma Sirkesi

 

mantara ne iyi gelirElma sirkesi bir çok mantar rahatsızlıklarında kullanılır. Elma sirkesi %5 asetik asit içerir, ayak mantarı ilaçlarında da asetik asit kullanılır. Zaten benim sonuç aldığım TCA da bu asetik asitin çok kuvvetli bir türevidir. Elma sirkesi ile su karışımını 2/10 oranında yaparak akşamları ayaklarınızı yıkayabilirsiniz. Ayaklarınızı iyice kurulamanız gerektiğini unutmayınız. 
 

Sarımsak

 

Ayak mantarında etkili olduğu söylenen bir diğer bitki sarımsak, sarımsak kuvvetli bir antiseptik antibakteriyel bitkidir. Sarımsak içerisindeki kükürt ile fungistlere karşı etkilidir. Ancak sarımsakdan da ayak mantarı tedavisi konusunda mucizeler beklememek gerekir. Tüketimi genel bir koruma sağlayabilir. 

Karbonat


karbonatla mantar tedavisiBir çok blog karbonatın ayak mantarında oldukça etkili olduğunu belirtmektedir. Karbonat kuvvetli bir bazdır, bu bazik ortamdan dolayı mantarlara karşı etkilidir. Sodyum bikarbonat olarak bilinen karbonat bazı mantar türleri üzerinde etkilidir. Karbonatlı su çözeltileri kullanabilirsiniz.

Vicks


Vicks ayak mantarlarının bakımında kullanılan menthol, kafur ve okaliptus yağı içeren bir merhemdir. Genellikle kekik yağıyla birlikte kullanılarak ayak mantarlarına iyi gelmesi beklenir. Vicks kullanarak mantarlardan kısmen kurtulabilirsiniz ama bu mantarın geri gelmeyeceği manasını taşımaz.

Yukarıda saydığım bitki ve maddeler ayakta görülen mantar rahatsızlıkları için kullanılan maddelerdir. Ancak bunlardan kesin sonuç almak oldukça zordur. Ayak mantarına bir türlü çözüm bulamıyorsanız aşağıdaki yazılarımıza da bakmanızı öneririz.

Ayak Mantarı Tedavisi
Ayak Mantarı İlacı


Sorularınızı  yorumlar kısmından sorabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder