26 Aralık 2014 Cuma

Tırnak Kesimi


Tırnak kesimi kolay bir iş gibi görünmektedir ve gerçekte de öyledir.Küçüklükten annelerimiz tarafından bize öğretilen tırnak kesimi son derece basittir.Fakat bazı durumlarda tırnak yanlış kesilir ve tırnak batması durumları meydana gelebilir. Bundan kaynaklı bu makalede sizlere tırnak kesiminin doğru yapılması için öneriler sunulacaktır. İyi okumalar dileriz. 



Tırnak Kesimi


Bakımlı tırnaklara sahip olmak her kadının hakkıdır, bunun için türlü tırnak bakım ürünleri kullanırız ancak ilk etapta yapılması gereken ve atlanan işlem doğru tırnak kesimidir.  Tırnakların yanlış ve derin kesilmesi tırnaklarınızın zarar görmesine tırnak batması ve kanama ile mikrop kapmasına neden olmaktadır. Tırnaklardan giren mikrop ve enfeksiyonlar son derece tehlikelidir ve dikkat edilmelidir. Tırnakları keserken beyaz kısımları almak ve gerekirse biraz fazla bırakarak törpüleme kısmında tırnakları düzeltmek gerekir. Tabi tercih ederseniz manikür ve pedikür de yaptırabilirsiniz. 


Tırnak Kesmenin Püf Noktaları

Öncelikle tırnak makasının sterilize edilmesi gerekir, her ne kadar sadece size ait olsa da tırnak makası havadan bakteri kapabilir. Hele bir den fazla insan kullanıyorsa sterilizasyonu şarttır. Bunun için yardımcınız olacak şey kolonya, tırnak bakasının ucuna bol miktarda kolonya döküp biraz bekleyiniz. Kolonya bir süre sonra buharlaşacaktır. Daha sonra biraz  daha kolonya  döküp çakmak yardımıyla yakın, 10 saniye içinde ortalama sterilizasyonu sağlamış olursunuz. Ayrıca daha detaylı bir işlem için tırnak kesim işleminiz bittikten sonra tırnak makasını bir damla çay ağacı yağıyla silebilirsiniz.

Tırnakların Kesime Hazırlanması

Tırnaklarınızı kesmeden önce hazırlamanız çok önemlidir. Örneğin tırnak makası sterilizasyonu yaparken tırnaklarınıza süreceğiniz shea butter veya badem yağı tırnaklarınızı hızla yumuşatacaktır. Tırnak kesmeye başlamadan önce yapacağınız 5 dakikalık bir yağlama işlemi, tırnak kesimi sırasında oluşan ayrılma, sıyrılma zedelenme ve en önemlisi kırılmaların önüne geçecektir. Bu yağlama işi için ayak tırnaklarında daha fazla özen gerekmektedir. Çeşitli tırnak hastalıklarından korunmak için shea yağı ve çay ağacı yağıyla yapacağınız bir tırnak bakım yağı sizin için oldukça kurtarıcı olacaktır. 50 ml shea yağı 10 ml çay ağacı yağı ile yapacağınız bir tırnak bakım yağı size  yetecektir.

Tırnak Nasıl Kesilmeli ?


Tırnak keserken yapılan en büyük hata özellikle ayak tırnaklarında çok derin kesmektir. Tırnaklarınızı çok derin kesmek sandığınızın aksine o bölgede daha fazla ayrılmasına ve daha fazla siyahlık birikmesine neden olur. Tırnaklarınızı düz şekilde nazikçe ve beyaz kısımların çok görünmediği şekilde dip noktaların biraz üzerinde kavis çizerek kesin.


Tırnak Nasıl Uzar ?


Öncelikle, tırnak uzaması vücut kaynaklarının kullanımıyla ilintilidir. Mineral ve diğer ögeler, vücutta yeterince bulunuyorsa tırnak hızla uzayacaktır. Tırnakların uzamasında B ve C vitaminleri başta olmak üzere tüm vitamin türlerinin etkisi bulunmaktadır. Hatta vitamin eksiklikleri tırnaklardan anlaşılabilir. Hekimler bazı hastalıkların temel düzeyde teşhisi için tırnakların kontrolü yöntemine başvururlar. Aynı şekilde mineral eksiklikleri için de tırnaklar oldukça iyi birer belirteçtir.


Tırnak bakımında yöntem, cilt bakımı ile neredeyse aynıdır. Aynı ürünlerle tırnaklarınızın bakımını yapmanız da oldukça mümkündür. Ancak değindiğimiz gibi öncelikle dahili sağlığımızın yerinde olması şarttır. Kalsiyum ve keratin proteini ile meydana gelen tırnakların gelişimi için B ve C vitaminlerinin yeterli düzeyde alınmış olması gereklidir. Ayrıca protein ve kalsiyumun yeterince sentezlenebilmesi için muhakkak yeterli sıvı alınıyor olmalıdır. Cildiniz sağlıklı değilse, tırnaklarını da büyük ihtimalle sağlıklı olmayacaktır. Tabii burada sağlıktan kastımız belirgin bir hastalık aklınıza gelmemelidir, besin kaynaklarının yetersizliklerini ifade etmektedir. Bazı besinleri yeterince tüketerek özellikle cilt ve tırnak bakımı ile ilgili destekli bir beslenme süreci elde edebilirsiniz.

Tırnak Törpülemek


Tırnak kesildikten sonra yapılan ikinci işlem tırnakların törpülenmesidir. Tırnaklarınızı bir peçete ve pamuk yoluyla iyice kurutmalısınız. terleme dahi tırnağı ıslatacağı için tırnaklarınızı ıslakken törpülemek tırnak katmanlarınızın ayrılmasına hatta kırılmalara sebebiyet verir. Bu yüzden tırnaklarınızı kestikten hemen sonra törpülemek yerine biraz ara vermeniz pamuk yardımıyla iyice kurutmanız ve daha sonra törpülemeniz sizin faydanızadır. 


Tırnak Törpüsü Nasıl Kullanılır ? 



Tırnaklarınızı şekillendirmek için bir törpünüzü kullanırken, tırnak kenarlarının düzgün olduğundan emin olun. eğer düzgün değilse ekstra cımbız vb. araçlar veya küçük makaslar kullanarak tırnak kesiminden sonra tırnak kenarını düzenleyin.

Özellikle törpünüzün kalın şekillendirme tarafınızla tırnağınızın kesimden kaynaklı kalan sivrilikleri törpüleyin, bu aşamada kenarları fazla törpülemeyin çünkü kenarların aşırı törpülenmesi tırnaklarınızın kenarlarının zayıflatıp katman ayrılmasına sebep olabilir. Tırnaklarınızın kesiminden sonra en son aşamada tırnak törpüsünün ince kısmıyla son şekli verin. İyi bir tırnak bakımı için kesme ve şekillendirme oldukça önemlidir. 


Tırnaklarınız hakkında daha fazla bilgi almak ve tırnak hastalıkları hakkında bilgilenmek adına aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz. 

Aklınızdaki soruları yorumlar kısmından bize ulaştırabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder