6 Ocak 2015 Salı

Tırnak Mantarı

Tırnak mantarı özellikle nemli bölgelerde yaşayan insanlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Nemli alanların mantar üremesi için uygun ortamlar olması, hava almayan ayaklarda tırnak mantarının ayrıca daha çok görülmesine neden olmaktadır. Bu yazımızda sizlere tırnak mantarının nasıl bulaştığı ve tedavisinin nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler verilecektir. Yazımızı okuyarak tırnak mantarı hakkında yeterli bilgiyi alabilir ve doğru müdahaleyi gerçekleştirebilirsiniz. 

Tırnak Mantarı Nedir ?



Tırnak mantarı tıpta "onikomikoz" olarak adlandırılan bir hastalıktır. Dermatofit denilen mantarın tırnak içine yerleşmesiyle açığa çıkan bir hastalıktır. Oldukça yaygın görülen bir tırnak hastalığı olan tırnak mantarı el ve ayak tırnaklarında görülmekle birlikte genellikle ayak tırnaklarında daha yaygındır. Bunun nedeni ise ayaklarımızdaki çoraplar, ayakkabılar hava almaması durumundan mantarın üremesine daha iyi ortam hazırlamasıdır. 

Onikomikoz


Ayak mantarı rahatsızlığının bilimsel adı onikomikozdur. Bu enfeksiyonun belirtileri ve etkileri ; tırnağının rengini ve kalınlığını değiştirmesidir. Onikomikoz olan kişilerde tırnakta sararma , kötü ayak kokusu meydana gelmektedir. Ayrıca tırnak deformasyona uğrayabilir ve aşınabilir. 



Tırnak Mantarı Nasıl Bulaşır ? 

Tırnak mantarı tırnaklarda oluşan deformasyon, zedelenme, çok kısa kesim gibi nedenler yüzünden bulaşma olasılığı artan bir hastalıktır. Tırnak mantarı genellikle toplu bulunan alanlarda, yüzme havuzu, hamam, sauna, kuaför salonları, manikür-pedikür gibi işlemlerle iyi dezenfekte edilmeyen steril olmayan ortamlardaki yayılmayla bulaşır. 



Tırnak Mantarı Belirtileri

Tırnaklarınızda mantar olduğunu anlamanız oldukça kolaydır. Tırnak mantarı çok bariz belirtileri olan bir hastalıktır. Özellikle tırnaklarda sarımsı yeşilimsi veya kahverengimsi bir görünüm oluşur, ilerleyen aşamalarda tırnaklarda pul pul kalkma ve ayakta koku oluşumu yapar. Tırnak mantarının ileri aşamasında tırnaklarda şişme ve acı görülmektedir.

Tırnak Mantarı İlaçları 


Tırnak mantarı tedavisi için genellikle ağızdan alınan antifungal (anti mantarik) haplar veya tırnağa sürülen antifungal ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların etken maddeleri nistatin, pimarisin (natamisin), griseofulvin, imidazol, triazol, ketokonazol, tiokonazol, flukonazol, itrakanazol, naftitingibi etken maddeler içeren oldukça fazla sayıda ilaç kullanılır.

Tırnak Mantarı Tedavisi



İlaç harici olarak lazer ile mantarlar tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca kimyasal peeling işleminde kullanılan asitlerle mantarlı bölgenin yakılarak hem mantarın kurutulması hem de cildin yenilenmesi sağlanır.  Tırnak mantarının tedavisi için kullanılan geleneksel yöntemlerle bilimsel yöntemleri birleştirerek oldukça etkili bir bakım sunulmaktadır. Bunun için kullanacağımız bakım ürünleri şunlardır; 



  • Elma sirkesi 
  • Laktik asit 
  • Vicks 
  • Çamaşır suyu 
  • Ketoral şampuan 
  • TCA 
  • Menthol 
  • Kafur 
  • Çay ağacı yağı 
  • Çinko oksit 
  • Salisilik asit 

Tırnak mantarı tedavisi için kullanacağımız bu malzemelerin nasıl kullanılacağını ve yapılacak bakım hakkında aşağıda maddeler halinde bilgi verilmektedir. 


Tırnak Mantarı Kesin Çözüm




Tırnak mantarı ilaçları veya bitkisel tırnak mantarı tedavisinden sonuç alamayanlar için son zamanlarda son derece etkili olan tedavi yöntemi aşağıda yer almaktadır. Bakımın ilk aşaması su ile seyreltilmiş çamaşır suyu  kullanımı olacaktır. 

  • Tırnak Mantarına Çamaşır Suyu Sürmek

Her duştan önce mantarlı tırnağa kulak çubuğuyla çamaşır suyu süreceksiniz, bunu duşa girmeden beş dakika önce yapacaksınız. Çamaşır suyu uygulaması, tırnak alanında mantarın diğer tedavilere direnç geliştirmesini önlemek için gereklidir. 

  • Duşta Tırnağın Yıkanması

Tırnak mantarı geçene kadar tırnağınızı her duşta ketoral veya fungoral şampuanla yıkayacaksınız. Yani önce tırnağımıza çamaşır suyu sürdük, sonra duşa girdik, ayağımıza suyu tuttuk, sonrasında tırnağımıza ketoral şampuanı sürdük ve bir dakika kadar bekledikten sonra duşumuza devam edeceğiz.

  • Tırnak Mantarına Vicks Krem Sürmek

Tırnak mantarımıza her sabah vicks ile yapacağımız bir krem karışımı süreceğiz, buradaki amaç salisilik asit ve diğerlerinin yardımıyla tırnağın daha incelmesini sağlarken, krem karışımımız sayesinde mantarın yayılmasını da engellemek olacaktır.  Aşağıda kremin tarifi ve nasıl kullanılacağı yer almaktadır. 

  • 2 kutu vicks 
  • 1 kutu vazelin 100 gr 
  • 10 ml çay ağacı yağı 
  • 40 gr çinko oksit (4 poşet) 
  • 20 gr salisilik asit (2 poşet) 

Önce yaklaşık 300 gram malzememizi alacak ağzı kapalı sağlam bir kavanoz bulun, vazelini ve 2 kutu vicks kremi kavanozun içine ilave edip sıcak suda benmari usulü eritin. Her ikisi de eriyince kavanozu dışarıda soğumaya bırakın. Kavanozumuz soğuduğunda diğer malzemeleri içerisine ilave edin ve bir kaşıkla iyice karıştırıp, kapağı sıkıca kapadıktan sonra iyice çalkalayın. Bu işlemi karışım hafiften donmaya başlayana kadar tekrarlayın, artık pelte kıvamına geldiğinde buzluğa atın ve 15 dakika sonra kremimiz hazır olacak. Bu hazırladığınız kremin iyi karışması önemlidir. Kremi sabahları mantarlı tırnaklara süreceğiz. Tabi yukarıdaki diğer işlemleri de ihmal etmiyoruz, duş öncesi ve duştaki bakımlara devam.

  • Tırnak Mantarına Elma Sirkesi Sürmek

Tırnağımıza akşamları elma sirkesi süreceğiz. Sabah hazırladığımız kremimizi akşamsa elma sirkeli karışımımızı süreceğiz. Böylelikle inatçı mantarımız neye uğradığını şaşırıp yavaş yavaş yok olacak. Ama elma sirkesini tek başına kullanmayacağız, etkisini arttırmak için içerisine laktik asit ilave edeceğiz. Gerekli malzemeler;


  • 1 su bardağı elma sirkesi 
  • 20 ml saf laktik asit 

Boş ve ağzı sıkı kapanan bir şişe bulup elma sirkesini ve laktik asiti karıştıracağız. İşlem bu kadar. Sonrasında akşamları tırnak mantarımıza kulak çubuğu yardımıyla bu elma sirkeli karışımı süreceğiz.

  • Tırnak Mantarına TCA Sürmek


İşte tırnak mantarına kesin çözüm sunacak son adıma geldik. Bu işlem mantarı öldürürken bulaştığı yerlerden de uzaklaştıracak. Bu işlem için %50 TCA (trichloroacetic acid) kullanacağız. Aslında TCA uygulaması ilk yapacağımız uygulama, ama diğerleri rutin yapılacağı için en sona yazdım, çünkü asiti ilk aşamada haftada bir yapacağız, sonrasında 20 günde bir uygulama yapacağız.


Tırnak mantarına tca uygulamadan önce tek kullanımlık törpü ile tırnağın üzerini iyice törpüleyin ve sonra tırnağınıza çamaşır suyu sürüp tırnağı iyice yıkayın. Tırnağı iyice yıkadıktan sonra kulak çubuğu ile TCA %50'yi tırnak etlerine gelmeyecek şekilde tırnağın üzerine sürün. Bu ilk aşamalara tırnak etine değdirmemek önemlidir. Tırnak etinize değerse yıkamak zorunda kalırsınız, tırnak asit sürdükçe incelecek o aşamaya kadar ete değmemesi zarar vermesini engelleyecektir. TCA'yı haftada bit tırnakları törpüleyip sürdükten sonra yukarıdaki çamaşır suyu, ketoral, laktik asit elma sirkesi karışımı ve vicks ile hazırladığınız bitkisel tırnak mantarı kreminizi yukarıda tarif edilen şekilde kullanmaya devam edeceksiniz. Altı hafta (1,5 ay) sonunda tırnaklarınız incelecek hatta daha erken de incelip düşebilir. İşte bu aşamada tırnak etlerinize ve tırnak alt derinize asit süreceksiniz, buradaki amaç tırnak mantarının yenilemesini önleyerek, ete bulaşan mantarı da öldürmek. Tırnağınız incelip ete tca sürdüğünüzde canınız yanacak, toplam 2 dakika kadar bekledikten sonra bol suyla yıkayacaksınız. 


Bu aşamadan itibaren yukarıdaki işlemleri bırakıp etin iyileşmesini bekleyeceksiniz. Et iyileşene kadar bölgeye madecassol krem süreceksiniz. Et iyileşip deri soyulduktan sonra ki bu yaklaşık 10-15 gün sürer, iyileşmeden sonra yukarıdaki işlemlere 15 gün kadar daha devam edeceksiniz, birinci ayı doldurduğunuzda etleri bir daha tca ile yakacaksınız, o da iyileştikten sonra 15 gün kadar daha yukarıdaki bakım ürünlerini bitirene kadar devam edeceksiniz. 


Yaklaşık 3 ayın sonunda artık tırnak mantarından eser kalmayacak. 


Aklınıza takılanı yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.  Ayrıca Ayak Mantarı Tedavisi yazımıza da bakabilirsiniz. 




26 yorum:

  1. merhaba,
    merhemin tam hazırlanısını(hangi madde kaç gr vb) nerde hazırlatabileceğimizi (eczane vb) paylaşabilirmisiniz? bu %60 tca olarak bahsettiginiz merheme mi ekleniyor yoksa extra olarakmı kullanılıyor? detay rica edebilirmiyim lütfen? tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. tca bir asit ve tırnaklar törpülendikten sonra sürülüyor. merhemi ise yazıda bir güncelleme yapacağım 1-2 gün içinde daha açık olarak yazarım.

    YanıtlaSil

  3. Lütfen bana yardım edin.
    benim ayak tırnaklarımda tırnak mantarı var ve ne yaptıysam etkili olmadı. tca yı kullanıp etkili sonuç alan varmı. ona göre ben de uygulayacağım lütfen yardım edin bir de her yerde %40 yazarken %60 fazla değil mi? son olarak evde kendim uygularsam bi sorunla karşılaşır mıyım yoksa uzman kontrolü altında mı yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu güne kadar bir çok yöntemden alınmayan sonuç alınabiliyor. ancak sabırla bakım yapılmalı. sizin uygulamanızda bir sorun yok. zaten hemen her gün bakım yapılıyor ki her gün doktora gidemezsiniz.

      Sil
  4. ben dediklerinizi aldım vazelinli olan karışımı ve diğer malzemeleri buzdolabında saklasam bi mahsuru olur mu yoksa dışarda mı saklamalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güneş görmeyen bir yerde saklamanız yeterli. bu arada ben çok olumlu sonuçlar aldım tırnağımın birisi törpü yaparken düştü. yeni bir tırnak geliyor oldukça sorunsuz ve temiz.

      Sil
  5. darısı başıma inş ben de yıllardır çektiğim bu sorundan kurtulurum :( kaç ay oldu siz başlayalı? benim 16 17 gün

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben 6. aya girdim. çok düzenli yapamadım bazen. ama sonuçlar çok iyi yeni çıkan tırnağımda sorun geçmiş durumda

      Sil
  6. darısı başıma inş ben de yıllardır çektiğim bu sorundan kurtulurum :( kaç ay oldu siz başlayalı? benim 16 17 gün

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Merhem için malzemeler alındı ama bir sorunumuz var; karışım oranlarıyla ilgili bir bilgi yok.

    YanıtlaSil
  8. merhabalar. ben yönteminizi deniyorum yaklaşık 1 ay oldu ama tırnakta uzama yok dolayısıyla tedavi olup olmadığını anlayamıyorum. tırnağı hızlı uzatmak için ayrı bişe önerir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tırnak uzaması başka bir sorun tırnak normal şekilde uzar da siz törpülediğiniz iiçin kısalıyor tırnak

      Sil
  9. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. neden sorular geç yayınlanıyor

    YanıtlaSil
  11. benim başlayalı 1 buçuk ay oldu fakat tırnağımda uzama olmuyo bunun için de iyileşme olup olmadığını göremiyorum hızlı tırnak uzatan bi yöntem varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bakın tırnağınızı törpülüyorsunuz bu yüzden tırnak uzamıyor, aslında tırnağın olduğu yerden daha derinlerde mantar, o seviyeye kadar inebilmelisiniz.

      Sil
    2. Benim tırnağım 2 kere çekildi gelen tirnak yine ayni problemlim bu sefer şekli de bozuk resmen yamuk uzuyor tirnak. Benim içinde bir öneriniz var mi zor durumdayim yine cekecekler ve hic istemiyorum

      Sil
  12. Bu yöntemi uygulayıp tedavi uygulayan varmı

    YanıtlaSil
  13. Tca yı kullanmadan diğer karışımı uygulasak bir sonuç alır mıyız?

    YanıtlaSil
  14. gerçekten işe yarıyor mu neden kimse cevap vermiyor bir an yazıdan etkilendim sipariş verdim ama cevap verilmezse maalesef iptal edeceğim

    YanıtlaSil
  15. Emzirmen anneler bu karışımı kullanabilirmi.teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Pınar hn. merhaba,
    Hala burada aktif olarak bulunuyor musunuz? Tırnak mantarından muzdaripim, yardımınızı rica ediyorum.

    YanıtlaSil