11 Mayıs 2015 Pazartesi

Mantar Hastalığı

Mantarlar doğada bulunan bakterilerdir ve aslında insan vücudunda zarar vermeden yaşayan birçok mantar türü vardır. Ama bazı mantarlar hastalıklara neden olmaktadır ve bu hastalıklar tek bir çeşit değildir. Bu makalede mantarların yarattığı hastalıklar hakkında size bilgiler verilmeye çalışılacaktır. İyi okumalar dileriz. 


Mantar Hastalığı Türleri


İnsan vücudunun çok farklı bölgelerinde mantar yani fungal kökenli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunlar direkt mantarların oluşturduğu kötü görüntüler olabildiği gibi mantarlara bağlı olarak açığa çıkan hastalıklardır. Bu mantarların yarattığı hastalıklara aşağıda ayrıntılı değinilmektedir. 


"Tinea pedis" Ayak Mantarı 


ayak mantarı nasıl geçerGenellikle ayak parmaklarında görülen mantar hastalığıdır. Deride beyazlaşma, soyulma ve kaşıntı gibi belirtileri vardır. Ayak mantarının ilerlemiş aşamalarında enfeksiyon ve iltihaplı yaralar görülür. Ayak mantarlarına dermatofit ve candida denilen maya mantarları sebep olur. Ayak mantarı yayılma hızı olan bir mantar türüdür ve zamanında tedavi edilmezse tedavisi oldukça güç tırnak mantarına neden olabilir. Genellikle insandan insana bulaşan bu mantar, hamam, havuz gibi sulu ve toplu yerlerle aynı ayakkabı, çorap ve havluyu kullanan insanlara bulaşma eğilimindedir. Ayrıca askerlerde sık görülür, uzun süre bot giyilmesi sonucu askerlerin ayaklarında oluşur.

"Onikomikoz" Tırnak Mantarı


Tırnaklarda oluşan mantar hastalığıdır. En çok ayak baş parmaklarında görülen tırnak mantarı diğer parmaklara da yayılır. Ayak tırnaklarında kalınlaşma, renk değişimi görülür, el tırnaklarında daha az görülür. Genellikle ayak mantarlarının tedavi edilmemesi sonucu oluşabilir. İnsandan insana yayılan bir mantar türüdür. Hamam, havuz, kişisel eşya (havlu, terlik, tırnak makası, vb) kullanımı sonunda diğer insanlara bulaşır.

Tinea Korporis 


Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen mantar hastalıklarının genel ismidir. İnsan vücudunda mantar bir alanda görülen kızarıklık, pullanma ve kaşıntı ile başlar. Daha sonra ilk belirti görülen bölgelerden çevreye doğru yayılma gözlemlenir. Kasıklarda görülme olasılığı yüksektir, kasık koltuk altı gibi daha nemli bölgelerde görülür. Kadınlarda göğüs altında görülür. Kısa bir bakımla kurtulmanın kolay olduğu mantar türüdür.

"Tinea Kapitis" Saç Kıran


saçkıran tedavisiBaş bölgesindeki deriye tutulan bir mantar hastalığıdır. Özellikle çocuklarda sık görülür. Genellikle saçların bulunduğu alanda para büyüklüğünde bir alanda yayılır ve bölgedeki saçların hepsi dökülür. Bu mantar türünün hayvanlardan bulaşan cinsi deride enfeksiyon ve yara oluşturur. Oldukça iltihaplı görünüme neden olur.

"Tine Barbae" Sakal Kıran


Sakallarda görülen bir hastalıktır ve sakal kıran olarak adlandırılır. Genellikle alopesi areata ile karıştırılır, bu tür mantar özellikle hayvan besleyenlerde görülme eğilimi yüksektir. Enfeksiyonla birlikte görülür.

Mantar Hastalığının Tedavisi


mantarın tedavisiMantar hastalığının tedavisinde ilk yapılacak iş mantara sebep olan ortamın ortadan kaldırılmasıdır. Bunun içinse ciltte mantar olan bölgenin nemden arındırılması yani kuru tutulması gerekiyor. Mantarlı bölgeyi iyice kurulamalı ve pudralamalısınız. Ayrıca bölgeye pudra döktüğünüzde çinko oksit de sürebilirsiniz. Mantar ayak mantarı veya tırnak mantarı ise kullandığınız havlu, tırnak mantarı, ayakkabı, terlik gibi malzemeleri başkasına kullandırtmayın. Ayrıca mümkün mertebe hastalığı başkalarına bulaştırmamak için havuz ve hamam gibi toplu yerlerden uzak durmaya çalışın.

Mantar Hastalığına Antifungal Tedavi


Mantar tedavisinde önemli bir aşama ise antifungal (mantar karşıtı) ilaçların kullanımıdır. Bu amaçla topikal yani deriden uygulanan krem, şampuan ve losyonlar ile oral yani ağızdan alınan tablet ve kapsüller kullanılır. Bu ilaçları doktor gözetiminde kullanmalısınız.

Mantar Hastalığı Bitkisel Tedavi


mantarın bitkisel tedavisiMantar hastalıkları için bitkisel yağlardan faydalanabilirsiniz. Çay ağacı yağı, lavanta yağı, limon yağı bu noktada kullanabileceğiniz en etkili yağlardır. Özellikle çay ağacı yağı bu noktada çok etkilidir tabi saf çay ağacı yağı bulmak ülkemizde maalesef oldukça zor. Çay ağacı yağını doakozmetik.com dan alabilirsiniz.  

Mantar Hastalığında Asit Kullanımı


Mantar hastalığına karşı çözüm olarak çok yaygın kullanım şekli olan bir diğer alternatifte, cildin canlandırılması, gençleştirilmesi ve yenilenmesi için uygulanan, bir kimyasal solüsyon olan Trikloroasetik Asit, kısaca '' TCA '' asiti güçlü soyucu etkisi ile yüksek konsantransyonlarda deride oluşmuş ve lejyon bölgelerde derinin kendini işlevsel kılan ve kendini yenileyebilir kısmını baskı altına alan bakterilerin deride yerleştikleri lokal bölgeden sökülüp atılması dolayısıyla da derinin kendisini yenileyebilir hale getirilmesini sağlamak amacı ilede TCA Asiti Mantar hastası olan kişinin derisindeki muhtevaya göre % 25' lik, % 30' luk genellikle de % 40' lık, kullanım dozajlarıyla TCA Asiti Mantar hastalığına karşı sık kullanım tercihleri arasında yer almaktadır. Tırnak mantarında ise %60 civarında bir oran kullanılır. 

Yazımız burada sona ermektedir. Yorumlar kısmından bize sorularınızı ulaştırabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder