8 Şubat 2015 Pazar

Saç Uzatma Yöntemleri

Hızlı Saç Uzatma


Yanlış kuaför işlemleri, anlık kararlarla yapılan kesimler, hatalı saç bakımı, vb. nedenler veya yavaş uzaması kadınları hızlı saç uzatmaya yöneltiyor. Saç uzatma yöntemleri kadınlar tarafından sıkça rağbet görüyor, sinameki, turp, entele, havuç, e vitamini badem yağı, doğum kontrol hapı gibi doğru yanlış bir çok şey deneniyor. Ama bu yöntemler ne kadar doğru ne kadar bilimsel işte o kısmı çok tartışmalı. Ben bu yazıda size saç uzatma konusunu oldukça tutarlı ve bilimsel ele alan hintyagi.org sitesinden bir alıntı yapacağım oldukça işinize yarayacağını düşünüyorum.

Saç Uzatan Maddeler

 

Çeşitli geleneksel saç uzatma yöntemlerini inceledik. Hem yerli hem yabancı kaynaklarda adı geçen bir sürü bitki, ot, yağ, vitamin ve minerali inceledik. İncelemelerimiz gösterdi ki nisanların saçlarını uzattığını düşündükleri ve saç uzatmada kullanılan bitki, yağ, gibi şeylerin bazılarında aynı vitamin ve mineraller diğer maddelere göre daha yoğun bulunuyordu. Bu da bu maddeler arasında anlamlı sonuçlar olduğunu ve bu maddelerin saç uzatmada kullanılabileceği sonucunu güçlendirdi, işte o maddeleri size sıralıyoruz.

Vitaminler

 

Saç uzattığı iddia edilen bir çok bitki, ot ve yağda daha yüksek bulunan vitaminlerin saçın hızlı uzamasıyla ilgili olduğunu gördük. Bu vitaminleri saymak gerekirse bunlar B3, B5 ve e vitaminleriydi, bu vitaminlerin ortak noktası saçı hızlı uzattığı düşünülen bitkilerde örneğin turp, havuç, sarımsak, ısırgan ve zencefilde, diğer bitkiler oranla daha fazla B3 ve B5 ve c vitamini olduğunu, sarmaşıkta c vitamini yoğunluğunun çok fazla olduğunu gözlemledik.

Niacin ( B3 Vitamini )

Nikotinik asit olarak da bilinen niyasin, bir b vitamini türevidir ve b3 vitamini olarak da bilinir. Saç uzatmada beslenmenin önemini özellikle yabancı kaynaklarda çok sık aktarılır. Niacin en çok ciğer, tavuk, balık (bazı balık türlerinde daha fazla), tahıl ürünleri, bira mayasında ve sebze olarak, brokoli havuç, kuru zencefil ve turp ta bulunur.
Niacinin cilt rahatsızlıklarında iyi geldiği, özellikle cilt lekelerini giderdiği bilinmektedir, sivilcelere iyi geldiği bilinir ve ciltte sebum dengesini sağlamakta kullanılır. Niacinamide ayrıca cilt kırışıklıklarına karşı etkilidir. Ciltte nemlendirme ve cildi düzenlemekte kullanılmaktadır.
Niacinin saç derisini beslediği ve saç derisinde bulunan kıl köklerinin oluşumunu dengelediği düşünülüyor. Bu özelliklerinden dolayı gerek beslenme sonucu alınmasıyla gerekse dışarıdan saç derisine uygulanmasıyla hem saç dökülmesini azaltacağı hem saçların sağlıklı ve hızlı uzamasına yardımcı olabileceği görülüyor.

 

Pantothenic Acid ( B5 Vitamini )

 

Vücutta depolanmayan ve suda eriyen bir vitamin olan panthenol olarak da bilinen b5 vitamini bir çok bitkide bulunmaktadır. Et ürünleri, arı sütü, balık yumurtasında bolca bulunur, ayrıca tahıllarda, avakado, havuç, turp gibi besinlerde bulunur.

B5 vitamini eksikliğinde saç dökülmesi ve ciltte yaralanmalar olduğu bilinmektedir. B5 vitamininin iyi bir nemlendirici olduğu ve deri yaralarının hızlı iyileşmesini sağladığı bilinmektedir.
Saç bakımında bir çok üründe kullanılan b5 vitamininin saçlar ve saç köklerini beslediği bilinmektedir. Saçların beyazlaması noktasında da etkileri bilinen b 5 vitamini kıl köklerini beslemektedir. Saçların daha hızlı uzamasını sağlayan en önemli vitaminlerin başında b5 vitamini gelmektedir.

Ascorbic Acid ( C Vitamini )

 

Vücutta depolanmayan c vitamini suda çözünen ve çabuk bozunan bir vitamindir. Sanılanın aksine limon ve portakalda çok yüksek oranda bulunmaz. En çok kuşburnu, biber ve maydonoz da bulunuz. Çeşitli bitkilerin yapraklarında, asma yaprağı ve sarmaşıkta çokça bulunan bir vitamindir.
C vitamini eksikliğinde deri altı kanamaları, cilt morluklarında artış, saç dökülmesi, gibi durumlar açığa çıkmaktadır. Eksikliğinde insanlar daha uyuşuk ve bitkin hissederler.
C vitamini cilt lekelerinin geçirilmesi, ciltteki kalojen sentezinin arttırılması için kullanılır. Askorbik asit toksinlerin etkisini azaltır, yani kuvvetli bir antioksidandır. Saç derisinin beslenmesinde oldukça önemlidir, Çabuk bozulduğu için kozmetik ürünlerde kullanılmayan, bozulmayan formları da pahalı olduğu için içerdiği kozmetik ürünler pahalı olan bir vitamindir c vitamini. Ancak saç derisinin bakımında saç dökülmesinde ve saçların hızlı uzamasında oldukça etkili bir vitamindir c vitamini.

 

Tocopherol ( E Vitamini )

 

Alfa tokaferol formunda bulunan e vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Bitkisel yağların yapısında bulunur. Karaüzüm çekirdeği yağı, badem yağı, argan yağı, zeytin yağı, aspir yağı gibi yağlı tohumlardan ve çekirdeklerden çıkarılan yağların yapısında oldukça fazla bulunan bir vitamindir.
E vitamini eksikliğinde üreme bozuklukları görülmektedir, bu yüzdenn fındık ve badem gibi kuruyemişler tüketilmesi tavsiye edilir. Eksikliğinde cilt hızlı yaşlanır.
E vitamini özellikle ciltte yaşlanmayı azaltıcı olarak kullanılan bir vitamindir. Kara üzüm çekirdeği yağı gibi yağların yaşlanmayı geciktirdiği bilinir, kuvvetli bir anti oksidandır. E vitamini saçları ve saç köklerini besleyen bir vitamindir. Saçların hızlı uzamasında oldukça etkili bir vitamindir.

Kükürt

Saç uzamasında oldukça önemli bir mineraldir. Saç uzattığı söylenen bitkileri incelediğimizde genelinde yüksek kükürt olduğu bilinen bitkiler olması dikkatimizi çekti. Turp, havuç, sarımsak, soğan ve zencefil gibi bitkilerde yoğun bulunan bir elemet olması saç uzamasında oldukça etkili olduğunu açığa çıkarıyor.
Kükürdün, oksijen dengesini sağlamakta oldukça yararlı olduğu biliniyor. Kükürtün vücutta bağ dokusu oluşumunda faydaları kaynaklarda belirtiliyor ayrıca deri, tırnak üretimi ve sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için gereklidir. Kükürt aynı zamanda B-grubu vitaminlerinin işlevlerini yerine getirmesine oldukça önemlidir. 
Kükürt saç uzatması konusunda oldukça özel bir mineraldir. suda çözünmeyen bir madde olan kükürtün biyolojik suda çözünen formları vardır. Biyosülfürleri saç uzatmada kullanmak hem toksik etkilenmeden kurtulmak için yani zehirden uzak durmak açısından ve saça uzamaya katacağı fayda açısından kullanmak çok daha etkilidir. 

Çinko

 

Saçın gelişiminde oldukça etkili bir başka mineral çinkodur. Çinkonun saç dökülmesinde etkileri bilinmekte ve çinko eksikliğinde saç dökülmesi görülür. Çinko olarak genelde kozmetik ve ilaç sanayisinde çinko oksit kullanılır. Çinko oksidin bazı merhemlerde kullanıldığı ciltteki tahriş ve kızarıklığı giderdiği cildi beslediği bilinilmektedir. 
Çinko suda çözünmeyen boyar bir maddedir. Asitte ve bazda çözündüğü için yağda bir miktar çözünme gösterir bu yüzden kükürt gibi çinko oksidi de yağla karıştırıp saç uzatmak ve saç dökülmesini azaltmakta kullanabilirsiniz. Çinko oksit özellikle saç dökülmesi ve saç uzaması noktasında kullanılır bir elementtir.

 

Menthol

 

Saç uzamasında kullanılan bir başka element mentholdür, menthol saç derisinde kan dolaşımını arttırıcı etkileriyle kıl köklerinin beslenmesini ve saç derisinin ferahlamasını sağlar, menthol, yağda çözünebilen bir maddedir. Menthol saç derisinde olumlu etkiler bırakarak saç derisinin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.
Yukarıda oldukça detaylı bir anlatım var, gerçekten konuyu çok iyi araştırmışlar. Siz de saç uzatma çalışmalarınızda sağdan soldan duyulan saçma sapan şeyler yerine, yukarıdaki gibi daha bilimsel ve tutarlı bilgilerle hareket etmeniz ve buna uygun bakımlar yapmanız sizin faydanıza.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder