13 Mayıs 2015 Çarşamba

A Vitamini

A Vitamini


A vitamini yağda çözünen bir vitamin olup, retinol ve karoten gibi iki farklı formda bulunur. Kimyasal formülü  (C20H30O) şeklindedir. İnsanlarda karaciğerde depolanan bu yağda çözünen vitamin, göz problemlerine karşı oldukça faydalıdır, zaten havuç ve göz ilişkisi buradan kurulur ve havucun gözleri kuvvetlendirdiği söylenir. Havuç içerisinde bolca karoten bulunur. 


A Vitamini Faydaları


A vitamini özellikle bağışıklık sistemi üzerinde etkili bir vitamindir. Ayrıca cilt problemleri ve saç problemlerine karşı oldukça faydalı bir vitamindir. Ülser konusunda faydaları bilinen a vitamini bağışıklık sistemi sorunlarına oldukça iyi gelmektedir. A vitamini dokuların bakımında çok etkilidir. Kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rolleri vardır. Ayrıca proteinlerin kullanımını düzenlediği billinen bu vitamin proteinlerin vücutta kullanımlarını belirleme noktasında çok etkilidir. Zaten bu yüzden saç, tırnak gibi problemlerle cildin yaşlanması gibi konularda oldukça etkilidir.

A Vitamini İçeren Besinler


A vitamini nelerde bulunur diye yaptığımız araştırmada, ortaya şu sonuçlar çıktı, a vitamini bitkisel ve hayvansal olarak iki türlü edinilebilir. Bunlardan bitkisel a vitamini kaynakları tatlı patates, havuç, ıspanak, kara lahana, balkabağı, kavun, dolmalık biber, kırmızı biber, domates ve greyfurtu sayabiliriz. A vitamini bulunan hayvansal kaynaklar ise, karaciğer, balık yağı, yumurta, süt ve kırmızı ette bulunur.

A Vitamini Eksikliği


A vitamini düzenli beslenen insanlarda eksikliği görülen bir vitamin değildir. Yağda çözünen ve depolanan bir vitamin olduğu için eksikliğine pek rastlanmasa da, a vitamini eksikliğinde gece körlüğü, kornea hasarı, diş ve kemik hasarları, cilt bozuklukları ve saç dökülmesi gibi durumlara neden olur. 

A Vitamini Zararları


A vitamini fazlalığı baş ağrıları, dudak kuruması, mide bulantısı kusma ve ishale neden olur. Ayrıca hamileler a vitamini tüketiminde dikkatlı olmalılar, doktorları önermediği sürece a vitamini hapları içmemelidirler, a vitamini fazlalığı zaralı olabilecek bir vitamindir, çocuklarda zehirlenmelere yol açabilen bir vitamindir.

A Vitamini Kullanımı


A vitamini saç ve cilt bakımında kullanılan bir vitamindir. Genellikle cilt bakımında a vitamini kullanımı kolajen ve elastin sentezi arttırılarak kırışıklıkların önüne geçmek, cilt çatlaklarını gidermek amaçlı kullanılır. Sivilceli ciltlerde ise a vitamini asidi olan retinoik asit cildi soymak maksadıyla kullanılır, aama retinoik asit türevleri a vitamininden farklıdır. Ayrıca saç bakımında a vitamini kullanımı ise genellikle saç derisinin beslenmesi, saçların hızlı uzaması ve saç dökülmeleri amacıyla kullanılır. A vitamini vücuttaki kıl köklerini ve tırnak gibi diğer kökleri besler daha güçlü ve hızlı uzamasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder