15 Mayıs 2015 Cuma

B3 Vitamini

B3 Vitamini Niacin


Niacinamid (niyasinamid), niacin (niyasin), nicotinic acid (nikotinik asit) olarak da bililnen bir b vitamini türevi olan b3 vitamini, saç ve cilt bakımında çok özel bir vitamindir. Suda çözünen bir vitamindir b3 vitamini. Kimyasal formülü (C6H5NO2) olan niyasin 237 derecede erime özelliğine sahiptir.

B3 Vitamini Faydaları



Vücuda alınan b3 vitamini insan vücudunda niyasine dönüşür,  özellikle vücuttaki enerji metabolizmasını düzenleyen bu vitamin, nükleik asit, protein, ve yağı metabolizmada düzenleyen etkiler sahip hatta bulunması zorunlu bir vitamindir. Kan dolaşımı ve sağlıklı bir cilt için çok hayati bir vitamindir b3 vitamini, ayrıca sinir sistemini düzenleyen bir vitamindir. Dermatit gibi cilt hastalıklarında oldukça faydalı bir vitamindir.

B3 Vitamini İçeren Besinler


Niyasin yani b3 vitamini bitkisel ve hayvansal kaynaklardan alınabilir. Hayvansal b3 kaynakları şunlardır, özellikle tavuk etinde bolca bulunur, sığır eti, yumurta, balık, süt ve peynirde bulunur. Bitkisel niyasin kaynakları ise şunlardır, brokoli, avokado, mantar, kabak çekirdeği, havuç, mısır unu, hurma, fıstık, patates, domates, buğday tohumu ve kepekli ürünlerde b3 vitamini bulunur.

B3 Vitamini Eksikliği


B3 vitamini  eksikliği özellikle "pelegra" hastalığına neden olur. B3 vitamini eksikliği nedeniyle halsizlik ve yorgunluk sıkça görülmektedir, bu durumların paralelinde iştahsızlık ve kaslarda zayıflık gözlemlenir. Zaten vücut geliştirme sporları çalışanlar kas gelişimini arttırmak için bol b3 vitamini içeren tavuk eti tüketirler. 

Niyasin eksikliği cilt konusunda ciddi etkileri olan bir vitamindir ve eksikliğinde güneş ışıkları cildi daha çok lekeler ve yaşlandırır. Ayrıca ciltte pullanma kaşıntı ve deri döküntüsü gibi çeşitli dermatitler gözlemlenir. Ayrıca eksikliğinde baş ağrısı, uykusuzluk, ve sinirli ruh hali gözlemlenir.

B3 Vitamini Zararları


B3 vitamini aşırı kullanılması durumunda zehirli etkileri görülen bir vitamindir. B3 vitamini vücutta depolanamayan bir vitamindir, bu yüzden niyasinin zararları daha çok uzun süre kullanımda ortaya çıkar. Fazla kullanımı düşük kolestorol ve karaciğere zararlıdır. 

B3 Vitamini Kullanımı


B3 vitamini cilt ve saç bakımda oldukça önemli bir vitamindir. Niyasin özellikle cilt bakımında b3 vitamini sıkça kullanılan bir vitamindir. ABD'de %5 oranında b3 vitamini sivilce ilacı görevi görür, ayrıca cilt lekeleri konusunda b3 vitamini oldukça etkilidir.seboreik dermatit ve egzama için b3 vitamininden faydalanabilirsiniz. Saç bakımında ise sedefli saçlarda, yağlı saçlarda, seboreik dermatit gibi saç derisi sorunlarında saç dökülmesinde ve saç uzatma konularında yapılacak saç bakımında b3 vitamini kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder