2 Aralık 2019 Pazartesi

Nasır Ameliyatı

Nasır, farklı nedenlerden oluşan sürtünme ve baskıdan dolayı cildin savunma mekanizması olarak o bölgeyi sertleştirmesi şeklinde tanımlanabilir. Çoğunlukla hastaların ayak, el ve parmaklarında yaşanan bir sorundur. Hastalar genellikle evde bazı tedaviler uygulayarak nasırın geçmesini sağlamaya çalışır, geçmediği takdirde bir sağlık kuruluşuna başvurulur. Eğer hastanın nasırı ilerliyorsa ameliyata karar verilir; çünkü nidus denen nasır kökü yüzeysel tedaviler ile yok edilmemelidir. Aynı zamanda klasik cerrahi operasyonun yanı sıra radyo frekans yöntemi denen alternatif bir tedavi de söz konusudur. Bende bu yazımda nasır ameliyatı nedir, nasıl yapılır, nasır tedavisi var mıdır, nasır geçirme yöntemleri nelerdir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Nasır Türleri


Nasırlar cilde uygulanan basınçtan dolayı vücudun kendini korumak maksatlı o bölgeyi kalınlaştırıp sertleştirmesinden kaynaklı oluşur. Oluşan bu nasırların tamamı aynı yerde ve biçimde değildir. Genellikle ellerde, ayaklarda, parmak aralarında ve topuklarda yaşanan nasırlar; iltihaplı, yumuşak, sert, ağrılı ve ağrısız gibi farklı biçimde olabilir. Temel olarak nasır türleri sert nasır, yumuşak nasır ve tohum nasır olarak ele alınıyor.

Sert Nasır


Sert nasırda adından da tahmin edileceği üzere diğer nasırlara göre daha fazla sertleşen bir deri tabakası bulunmaktadır. Genellikle ayak parmaklarının üzerinde, uç ve yan kısımlarında görülür. Sert nasırın ağrıya yol açan yoğun bir merkezi kısmı bulunur.

Yumuşak Nasır


Yumuşak nasırlar yumuşak olmalarından kaynaklı ve bulundukları yer itibari ile diğer nasırlar ile farklılık gösterir. Genellikle parmak aralarında yaşanan yumuşak nasırlar, oluştukları bölgenin daha sıcak ve nemli olmasından kaynaklı yumuşak yapılıdır. Genellikle kızaran, hassas bir görüntüye sahiptirler ve merkez kısımları sert nasırlara oranlara daha ince yapıdadır.

Tohum Nasır


Tohum nasırlar da çoğunlukla ayak topuğunun arka ve yan kısımlarında gözlenir. Bu bölgelerde var olan ölü cilt hücrelerinden meydana gelir. Fazla sayıda küçük nasırın bir araya gelmesi ile de oluşabilir. Ayağın basma ve yürüme gibi eylemleri ile çok fazla acı ve batma hissi yaşanabilir. 

Nasır Geçirme


Nasır bantı, nasır kalemi ve nasır ilacı olarak bilinen ürünler hastalıklı bölgenin kazınmasına neden olan kimyasallar barındırdığından bu bölgede var olan ölü deriyi ortadan kaldırmaktadır. Nasır bandı seçilirken nasırın boyutuna uygun şekilde tercih edilmesi gerekiyor ve canlı derinin ilaç ile temas etmemesi gerekiyor. Bunlara ek, karbonat, aspirin, sirke ve limon ile de ayak nasırı için evde bakım tedavileri bulunmaktadır. Fakat gerçekleştirilecek yanlış bir uygulama nasırın zarar görmesine ve duyulan acı hissinin yükselmesine, nasırın boyutunun daha da ilerlemesine yol açabilir. Bundan dolayı tüm bu yöntemlerinin hangisinin veya hangilerinin uygulanacağına cildiye uzmanı tarafından karar verilmesi gerekir. Nasırın çok ilerleyen ve derinleşmiş olduğu durumlarda cerrahi müdahaleler uygulanmalıdır.

Ameliyat ile Nasır


Derinin kalınlaşan yani nasırlaşmış bölümü etrafından gerçekleştirilen bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) ilaçlarının enjeksiyonu ile başlamaktadır. Bölge uyuştuktan sonra neşter yardımıyla olabilecek en küçük kesikle nasır ve nasırın kök (nidus) bir bütün durumuyla çıkarılmaya çalışılmaktadır. Ayak tabanında deri fazlalığı olmadığından dikiş atıldığı zaman çok gerginlik olmaması için olabildiğince az cilt kesilmeye özen gösterilir. Buna rağmen kalın dikişler kullanılmaktadır yoksa dikişler kesilir ve yara açılır. Ameliyatta önemli olan şey nidusun alınmasıdır, nidus alınmazsa yani köküne kadar temizlenmezse sorun tekrarlanmaktadır.

Alınan alanda nasırın büyüklüğüne paralel açıklık yaşanır, bu bölge açık bırakılabilir fakat genel olarak dikişler ile kapatılmaktadır. Dikişle kapatılması yaranın daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur fakat sorunlu iki yara dudağı karşılıklı getirilip dikilmesi durumunda tekrar ihtimali yükselmektedir. Ameliyat nasırın büyüklüğü, hastanın uyumu ve cerrahın titizliğine göre 20-40 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder