6 Aralık 2019 Cuma

Evde Sivilce Tedavisi

Sivilce, ciltte ufak kabarıklıklar biçiminde kendini gösteren, çoğu kez içi irin dolmuş, cildin nem seviyesinde yaşanan bozulmalardan, bakteri birikimi ve gözenek tıkanıklıklarından kaynaklanan bir cilt problemidir. Ergenlik dönemine girdikten sonra hayatımıza giren sivilceler özellikle gençlerin korkulu rüyalarından bir tanesidir. Tabii ki gençlik dönemlerinde kendini gösteren sivilceler ilerleyen zamanlarda da bazı nedenlerden kaynaklı tekrar ortaya çıkar. Basit bir tanımla sivilce, genel olarak 14-20 yaş arasında görünen bir deri problemidir. Ergenlik döneminde başlayan hormonal değişiklikler, ciltte yağlanma gibi nedenler sivilcelerin ve siyah noktaların meydana gelmesine sebebiyet vermektedir. Bende bu yazımda evde sivilce tedavisi nedir, neden çıkar, evde kesin çözüm yöntemleri nelerdir, sivilce nasıl geçer gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Sivilce Nedenleri



En basit ifadeyle sivilce (akne), yağ ve ölü cilt hücrelerinin cildinizdeki gözenekleri tıkaması ile birlikte oluşur. Her gözenek, sebum adı verilen yağlı bir madde üreten bir sebasöz (sebaceous) bezine bağlıdır. Eğer sebum yağı fazladan üretilirse, Propionibacterium acnes (P. Acnes) denen bir bakteri türünün üremesine yol açar. Bu bakteri türü ise son tahlilde cildinizdeki gözeneklerin tıkanmasına neden olur.

P. acnes bakterisinin vücutta çoğalması kanınızda bulunan beyaz kan hücrelerini savunmaya geçirmektedir ve akyuvarlar P. Acnes bakterisine saldırır. Bu durum savaşın yaşandığı bölgede cilt iltihabına ve sivilce oluşumuna neden olabilir. Bazı sivilce durumları diğerlerinden daha ağırdır, fakat cildinizde yaygın şekilde yaşanan iltihap semptomları beyaz ve siyah başlar ve sivilcelerdir.

Sivilcelerin gelişmesine yol açan birçok faktör bulunur. Bu etkenler öncelikli olarak genetik faktörler, beslenme düzeni, stres, hormonsal değişiklikler ve enfeksiyonlar sayılabilmektedir.

Elma Sirkesi ile Sivilce Tedavisi


Elma sirkesi süzülen meyve suyunun preslenen elmadan fermente edilmesiyle elma sirkesi elde edilir. Elma sirkesi, pek çok bakteri ve virüsle savaşabilme kabiliyeti ile bilinmektedir. Elma sirkesi, P. acnes’i öldürebilen farklı asit türleri içeriğinde barındırır. Özellikle süksinik asidin, skar oluşumunu önler ve P. acnes’in yol açtığı iltihabı baskıladığı biliniyor.

Aynı zamanda, laktik asidin sivilce izlerinin de tedavisinde kullanılır; bu asit türü de elma sirkesinde bulunur. Dahası, elma sirkesi öncelikle sivilceye yol açan fazla yağın kurumasına yardımcı olmaktadır.

Peki bu uygulama nasıl gerçekleştirilir; 30 gr. elma sirkesi ve 90 gr. suyu karıştırın yani 1/3 oranında elma sirkesini seyreltelim.  Cildinizi temizleyince, karışımı pamukla cilde nazik şekilde uygulayın. 5-20 saniye bekletelim ve suyla durulamak gerekir.
Bu işlemi gerçekleştirirseniz günde 1-2 kez tekrar edebilirsiniz. Cildinize elma sirkesi uygulamasının yanmalara ve tahrişe yol açabileceğinden kaynaklı dikkat gereklidir. Bundan dolayı daima küçük miktarlarda kullanılması gerekir ve su ile seyreltilmesi tahrişi azaltacaktır.

Kuru Maya Maskesi


Kuru maya, ciltte bulunan hücrelerin yenilenmesine yardımcı olmaktadır ve kırışıklıklara iyi gelir. Sivilceler üzerinde kurutucu ve sivilcenin oluşturduğu lekeyi de giderici bir etkidedir. Kuru maya uygulamasıyla cilt derinlemesine temizlenmektedir ve ölü hücrelerden arındırılmaktadır. Bunun için yapılan uygulama şu şekildedir:


  • 1 paket kuru mayayı yarım çay bardağı suya koyup eritelim.
  • Eriyen ve krem haline gelen kuru mayayı cildinize uygulayın.
  • Maskeyi 20 dakika süreyle cildinizde bekletip sonrasında ılık suyla durulayalım.
  • Bu maskeyi haftada 1 kez düzenli şekilde yaparak cildinizde bulunan sivilceleri çözebileceksiniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder