2 Şubat 2019 Cumartesi

Jock Kaşıntısı Nedir ? Tedavisi

Genital bölgede meydana gelen ve mantar türlerinin oluşturduğu jock kaşıntısı hakkında bu makalede sizlere bilgiler verilecektir. Jock kaşıntısının nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz. 

Jock Kaşıntısı Nedir ? 


Yaygın olarak jock kaşıntısı olarak bilinen Tinea cruris, cildin mantar enfeksiyonudur. Tinea denilen bir grup mantar derisi enfeksiyonuna aittir. Diğer tinea enfeksiyonlarında olduğu gibi jock kaşıntı, dermatofit olarak bilinen küf benzeri mantarlardan kaynaklanır. Bu mikroskobik mantarlar deride, saçta ve tırnaklarda yaşar. 

Genellikle zararsızdırlar, ancak hızlı bir şekilde çoğalabilirler ve sıcak, nemli alanlarda gelişmeye izin verildiğinde enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu yüzden jock kaşıntı kasık çevresindeki deride, iç bacaklarda ve kalçalarda gelişir. Jock kaşıntısı en çok erkeklerde ve ergen çocuklarda görülür. Enfeksiyon sıklıkla kaşıntı yapan veya yanan döküntüye neden olur. Etkilenen bölgeler ayrıca kırmızı, lapa lapa veya pullu olabilir. 

Sporcu kaşıntısı rahatsız edici olsa da, tipik olarak hafif bir enfeksiyondur. Çabucak tedavi etmek semptomları en aza indirecek ve enfeksiyonun yayılmasını önleyecektir. Çoğu insan topikal antifungal ilaçlar uygulayarak ve etkilenen bölgeyi temiz ve kuru tutarak rahatlatır.




Jock Kaşıntısının Belirtileri Nelerdir?


Etkilenen bölgedeki yaygın jock kaşıntısı  belirtileri şunlardır:

  • kırmızılık
  • kalıcı kaşıntı
  • yanma hissi
  • cildin dökülmesi, soyulması veya çatlaması
  • egzersiz veya aktivite ile kötüye giden kızarıklıklar
  • cilt rengindeki değişiklikler

Reçetesiz hidrokortizonlu (kaşıntı önleyici) kremle iyileşmeyen, kötüleşen veya yayılmayan döküntü
Jock kaşıntı tipik olarak kasıkları ve iç uylukları etkiler. Karın ve kalçalara yayılabilir, ancak skrotum genellikle etkilenmez.

Jock Kaşıntısı Nedenleri 


Jock kaşıntısına dermatofit denilen bir grup mantar neden olur. Bu mantarlar doğal olarak cildinizde yaşar ve normalde sorunlara neden olmaz. Bununla birlikte, egzersizden sonra terle ıslatılmış giysilerde kaldığınızda, uzun süre neme maruz kalmak mantarların hızla çoğalmalarını sağlayabilir.

Kasık bölgesinde fazla miktarda dermatofit varsa, sporcu kaşıntı olarak bilinen enfeksiyona neden olur. Jock kaşıntıya neden olan mantar oldukça bulaşıcıdır. Mantar enfeksiyonunu, enfekte olmuş bir kişiyle yakın kişisel temasla veya enfekte olmuş bir kişinin yıkanmamış kıyafetiyle temas ederek alabilirsiniz.

“Jock kaşıntısı” terimi, yalnızca sporcuların enfeksiyonu geliştirdiği izlenimini verebilir, ancak bu herkesin başına gelebilir. Aşırı kilolu kişilerde mantar kaşıntısı yaşama olasılığı daha yüksektir, çünkü mantar terleme eğilimli cilt kıvrımlarında gelişebilir. Önleyici bir önlem olarak, kasıklarınız ve koltuk altı bölgelerinizde günlük sabun ve suyla yıkamak önemlidir. Jock kaşıntı, uzun süre neme ve giysilerin sürtünmesine maruz kalmasıyla da tetiklenebilir. 

Jock Kaşıntısı Teşhisi


Doktorunuz fizik muayenesi yaparak ve cildin etkilenen bölgesini inceleyerek jock kaşıntıyı teşhis edebilecektir. Bazı durumlarda, doktorunuz durumun teşhisine yardımcı olmak için bölgeden bazı deri hücreleri örneği alabilir. Bu aynı zamanda sedef hastalığı gibi diğer cilt hastalıklarının ekarte edilmesine yardımcı olabilir .

Jock Kaşıntısı Tedavisi


Çoğu durumda, jock kaşıntı evde etkili bir şekilde tedavi edilebilir . Enfeksiyondan kurtulmak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Bir  antifungal krem ile etkilenen bölgeye püskürtülür.
  • Etkilenen bölgeyi sabun ve ılık su ile iyice yıkayın.
  • Banyo ve egzersizden sonra etkilenen bölgeyi iyice kurutun.
  • Her gün kıyafetlerinizi ve iç çamaşırlarınızı değiştirin.
  • Bol pamuklu kıyafetler giyin.
  • Sporcunun ayağı gibi diğer mantar enfeksiyonlarını tedavi edin .

Belirtileriniz iki haftalık evde tedavilerden sonra iyileşmezse, doktorunuzu görmek için randevu almanız gerekir. Acil tedavi gerektiren ikincil bir enfeksiyon geliştirmiş olabilirsiniz. Jock kaşıntınız varsa, ancak reçetesiz satılan ilaçlar ve ev ilaçlarına cevap vermiyorsa, doktorunuz daha güçlü bir şey yazabilir. Olası ilaçlar şunlardır:

  • topikal ilaçlar
  • Ekonazol (Ecoza)
  • oksikonazol (Oxistat)
  • oral ilaçlar
  • itrakonazol (Sporanox)
  • flukonazol (Diflucan)'dur.

Oral antifungal ilaçlar, mide ve baş ağrıları gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir . Bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız, bunları doktorunuzla paylaştığınızdan emin olun.

Jock Kaşıntı Nasıl Önlenebilir?


İyi hijyen uygulamak, spor kaşıntılarına karşı en iyi savunmadır. Düzenli olarak el yıkama, bu enfeksiyonu başkasından alma riskinizi büyük ölçüde azaltabilir. Cildinizi temiz ve kuru tutmak, özellikle kasık çevrenizdeki alan için de önemlidir.

Alanı düzenli olarak sabunla yıkayın ve banyodan sonra alanı iyice kurulayın. Kasık çevresine bebek pudrası uygulamak da fazla nemi önlemede yardımcı olabilir.Dar olan kıyafetlerden kaçının, aksi takdirde spor kaşıntısı riskiniz artar. Sıkı giysiler cildinizi sürtünebilir, bu da sizi daha duyarlı hale getirir. Boxer külotu yerine boksör şortu giymeyi deneyebilirsiniz.

Sıcak veya nemli havalarda bol elbise giymek de faydalıdır. Bol giysiler terlemeyi ve mantarın büyüdüğü ılık, nemli ortamı önleyebilir. Her kullanımdan sonra spor kıyafetlerini veya atlet desteklerini yıkadığınızdan emin olun. Sporcunun ayağı aynı mantarların neden olduğu, kaşıntıya neden olan başka bir enfeksiyondur. Eğer sporcunun ayağı varsa, hemen tedavi etmelisiniz. Kasıklarınız için ayaklarınızda kullandığınız havluyu kullanmadığınızdan emin olarak kasıklarınıza yayılmasını önleyebilirsiniz.


Diğer mantar hastalıkları için aşağıdaki yazılarımıza da bakabilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınızı yorumlar kısmından bize sorabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder