15 Ocak 2015 Perşembe

Genital Siğiller ve Hpv Virüsü


HPV ve Genital Siğiller


HPV (Human Papilloma Virus) genital bölgede ve mukozalarda enfeksiyon yapan ve condyloma acuminatum (kondiloma aküminatum ya da kısaca kondilom) adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan bir virüstür. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer alır.

Özellikle cinsel ilişkilerde güvenlik tedbiri almayan bireyler ve bu bireylerin partnerlerinde yaygındır. Virüsün bulaşması başka bir bireyin enfekte bölgesinin (penis gibi) mukozalara (ağız ve vajina gibi), ya da doğal olarak nemli bölgelere (anüs gibi) temasıyla olur.



HPV oldukça bulaşıcı bir virüstür ve genital bölgedeki lezyonların mukozalar ya da genital bölgelerle (cinsel ilişkide olduğu gibi) kısa süreli teması bile bulaşması için yeterlidir. Genital bölge mukozasının vajina yoluyla dış ortama açık olması nedeniyle özellikle erkekten kadına daha kolay bulaşır. Çoğu virüs hastalığında olduğu gibi HPV de bir kez vücuda girdiğinde hücreler içinde yerleşir ve zaman zaman alevlenmelere yolaçar. Bu yüzden HPV enfeksiyonu kesin tedavisi olmayan bir hastalık olarak kabul edilir.

HPV bulaştıktan sonra 2-6 aylık bir kuluçka devresini takiben genital bölgede ve/veya anüs etrafında sayıları ve büyüklükleri değişken kondilom (siğil) adlı kitlelerin oluşmasıyla belirti verir. Belirtiler bireysel özelliklerden oldukça etkilenir ve özellikle erkeklerde enfeksiyon tümüyle belirtisiz seyredebilir.

Genital Siğil Çeşitleri


1- ( Flat genital siğil ),
Düz ve patlak genital siğil,  En az görülen genital siğil tipi dir. Bu siğil tipi dokuda az kabarık, genişçe bir görüntüde yama benzeri kalın değişik bir cilt görüntüşü şeklindedir. Rahim ağzında beyaz plak veya dış genital bilgede ciltten biraz daha koyu bir plak şeklinde görülür. Mutlaka biopsi yapılmalı ve Hpv riskine bağlı tedavi belirlenmelidir.

2- (Punktiform) iğne başı şeklinde genital siğil  Daha çok erkeklerde görülen bir genital siğil türü çeşidi  olmasına rağmen kadınlarda daha çok pubis bölgesinde görülür. Her ne kadar daha  çok tip 6 HPV ile ilişkili olsa da mutlaka genital siğil tipleme yapmak gerekmektedir.

3- Karnıbahar şeklinde genital siğil . En sık görülen genital siğil türleri dir. Sebep olan HPV tipini kestirmek mümkün değildir. Kesin  tanı için HPV testi yapılmalıdır. Yumuşak ,kanayan ve hızlı büyüyen bir yapıda siğil çeşidi dir.

Kadınlarda Genital Siğil ve 
Rahim Ağzı kanseri İlişkisi

Rahim Ağzı Kanserinde; Serviks, vagina ve vulva kanserlerinin gelişiminde HPV’nin bu onkojen (kanser yapıcı) alttiplerinin çok önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Bu etkiler uzun vadeli etkilerdir ve ancak onkojen etkiye sahip HPV alttipleri tarafından başlatılırlar.

Özellikle kadınlarda bazı durumlarda vajina-anüs arası bölgeyi, anüsü ya da vajinayı tümüyle dolduran karnıbahar görünümlü dev kitlelere de rastlamak mümkündür. Oral (ağız yoluyla) genital seks uygulamalarında ağız mukozasında da lezyonlar ortaya çıkabilir.

Rahim ağzı, rahimin vajinaya açılan boyun kısmıdır. servikal kanser türü jinekolojik kanser türleri içinde 2. en sık karşılaşılan kanser türü olup, displazi olarak adlandırılan hafif formu ile başlayarak prekanseröz olarak adlandırılan ileri sfhasına geçer. Erken tanı konulan servikal kanserli hastaların % 95’inden fazlasının bu yöntemle iyileşebildiği unutulmamalıdır. Servikal kanserin bu yüzden erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.


Erkeklerde Genital Siğil ve Riskleri


Her ne kadar Genital Siğil – Hpv, Rahim Ağzı Kanseri’nin en önemli tetikleyeni olarak belitiliyor ve bu hastalığında tek nedeninin kadınlardaki cinsel aktivitenin kendisine bağlanıyor olsada, bu yaklaşımın kesinlikle hatalı ve art niyetli yaklaşımlar olduğunu belirtmek gerekir. Hpv virüsünün taşınması ve doku hücrelerine nüfüz etme süreci, virüsün günümüzde bilinçsizlik ve devamında gelişen tedbirsizlikler sonucunda, gündelik hayatta özellillikle hijyenin kritik önem taşığı yerlerden bulaşmasıda kuvvetle muhtemeldir. Ancak bu durum Hpv’nin önemli ölçüde cinsel ilişki ile bulaştığı gerçeğinide değiştirmemektedir.

Erkeklerde penis kanserine yol açabilen HPV ayrıca makat ve anüs bölgesi civarında yerleştiğinde, makat ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde kansere de sebep olabilmektedir. Bunun dışında HPV, özellikle oral seks yoluyla erkeklerde damak, geniz, bademcik, dil, gırtlak kanseri ve bazı durumlarda yemek borusu kanserine de neden olduğu da bilnmektedir. Kısacası HPV virüsü bulaşabildiği tüm bölgelerde kanser oluşumu için ciddi bir risk faktörürüdür.

HPV virüsü barındıran erkekler virüs için bir depo  görevi yaparlar. Bu erkekler tedavi edilmedikleri sürece kadınlarda enfeksiyonun tekrar alınması ihtimali arttığından, etkin tedavi sağlayabilmek ve nüksleri önleyebilmek için hastaların cinsel partnerleri ile birlikte değerlendirilip tedavi edilmeleri gerekmektedir.

Hpv / Genital Siğil Tedavisi

Genital siğil tedavisinde bir çok yöntem kullanılmakla beraber tıp çevrelerince uygulanan yaygın yöntemler hususunda kısaca şunlardan bahsedebiliriz.

* Krioterapi: Siğiller likit nitrojen ile dondurulur. Nispeten ucuz olduğu kadar, aynı zamanda küçük siğillerde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Uygulamanın yapıldığı yerde ağrı duyulabilir.

* Elektrokoterizasyon/ Koter ile yakma : Siğiller elektrik akımı ile imha edilir. Ağrının azaltılması için lokal anestezi uygulaması gerekebilir.

* Lazer tedavisi: Siğiller lazer ışını ile yok edilir. Jenital bölge ve ses tellerindeki büyük siğillerde iyi sonuç verir. Diğer tedavi yöntemleri denendikten sonra, son seçenek olarak başvurulur. Lokal anestezi ile yapılır. İz bırakması veya enfekte olması mümkündür.

* İlaç tedavileri: Siğilin içine bu antiviral ilaç enjekte edilir. Ancak, metabolizmanın bağışıklık sistemindeki değişkenler aşıya cevap vermemekle beraber , yeniden nüks etmesi noktasındada ihtimaller yaratır.

Genital Siğil Tedavisinde TCA

Siğil tedavisinde diğer yöntemlerden ayrışarak özellikle amerika ve avrupada hastalığın yüksek oranda tedavisi noktasında gösterdiği başarı sayesinde öne çıkan bir uygulama olarak TCA yani triklorasetik asit’ten ayrı bir başlıkta söz etmek mümkün.

TCA laboratuar ortamında hazırlanan bir asit türevi olmakla beraber, dövme silme gibi estetik sorunlardan, dermatit problemlere kadar bir çok sıkıntıda tıp çevrelerince kullanılan TCA HPV hastalığı içinde yüksek oranlarda başarı göstermektedir. Hpv nin türüne bağlı olarak derecelendirilebilek olan TCA %60′lık derece ortalamalarında kulllanılabilmektedir.

GENİTAL SİĞİL/HPV TEDAVİSİNDE TCA UYGULAMASI AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder